Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de de juny del 2012 | 15:40
Opinió · Política
Anna Simó
Portaveu d'ERC

L'impost sobre les grans superfícies: movem fitxa?

Al cap d'11 anys des que el Govern Aznar pressionat pel lobby ANGED va presentar-hi recurs, el Tribunal Constitucional s'ha dignat a fer pública la sentència sobre l'impost sobre les grans superfícies que va aprovar el Parlament de Catalunya a iniciativa d'ERC.

En aquella última legislatura del president Pujol, amb el suport polític del PP, ERC va aconseguir ─a canvi de la seva abstenció a la seva investidura─ diversos compromisos (com una Llei de suport a les famílies), d'entre els quals el compromís de crear un impost que permetés equilibrar i garantir la competitivitat del comerç de proximitat, d'aquell comerç tradicional català que omplia d'activitat i vida els pobles i ciutats de Catalunya que estava cada cop més en perill per la implantació descontrolada de les grans superfícies comercials.

‬‪Ara, en un moment de caiguda de l'activitat econòmica i, per tant, dels ingressos públics la notícia té un doble vessant positiu. Per una banda la Generalitat podrà recaptar els deutes pendents durant tots aquests anys per un valor aproximat d'uns 150 milions. Per una altra banda, aquest cop de carpeta al tema revitalitza un impost que encara pot donar molt més de si.
Cal ampliar l'impost a establiments a partir de 1.300m2 i incrementar-ne el tipus impositiu per tal d'arribar als 35€ per m2"
Les mesures aplicades pel govern de CiU per pal·liar la caiguda dels ingressos, basades a retallar serveis públics com la sanitat, l'educació, els serveis socials o les polítiques actives d'ocupació ─amb l'objectiu de retallar sense explicar cap on es va─ tenen una alternativa.

Es tracta de buscar noves fonts d'ingressos que provinguin d'aquells sectors que han estat més beneficiats durant tots aquests anys o de sectors que cal regular també per la via impositiva. Des d'aquesta òptica, i per continuar aprofundint bàsicament en l'equilibri del sector comercial, tenim un bon instrument a les nostres mans.

Per això, des d'ERC vam proposar en la darrera Llei d'acompanyament de pressupostos al Parlament i ─hem tornat a posar-ho a tràmit al Parlament─ incrementar l'abast de l'impost: ampliar a establiments a partir de 1.300m2 (en lloc dels 2.500 m2 mínims vigents) i incrementar-ne el tipus impositiu per tal d'arribar als 35€ per m2 en lloc dels 17,4€ vigents. D'aquesta manera es podrien recaptar uns 30 milions d'euros més l'any, un 75% del qual ha d'anar destinat a polítiques de foment i ordenació del comerç urbà.
És així com es fan les coses i no esperant que el Ministeri et digui què has de retallar per després queixar-te que t'hi obliguen"
Es tracta d'una quantitat important tenint en compte que el pressupost global del Govern de Catalunya destinat a comerç és de 58'4 milions d'euros (un 47% menys que l'any 2011) i que el pressupost 2012 de la Direcció General de Comerç destinat a ordenació i promoció del comerç és de 14M€. És així com es fan les coses i no esperant que el Ministeri de torn et digui què has de retallar i d'on per després queixar-te que t'hi obliguen. Cal que el Govern de Catalunya lideri un marc polític i fiscal propi, no a remolc del que fixa l'Estat espanyol.

Demanem al Govern de la Generalitat proactivitat i lideratge, que mogui fitxa. Portem tota la legislatura presentant propostes per incrementar els ingressos: cal que reaccionin més enllà de la 'comoditat' del pacte amb el PP.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Anna Simó
Indica publicitat