Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de d'octubre del 2015 | 12:42
Opinió · Política
Josep Maria López Llaví
Acord d’Esquerres per la República Catalana

Reflexions des de l'esquerra independentista

Cap al 20D en ple trasbals per aplicar els resultats del 27S: No vull pas entrar a especular sobre les negociacions del programa, del Parlament, del govern ni menys encara les de la presidència de la Generalitat

en la legislatura, que voldríem constituent, que el Parlament de Catalunya ha d'obrir el dilluns dia 26.
Fer-ho avui seria com una travessa, una aposta en què sovint no és la lògica el que triomfa. I a més, d'opinadors, tertulians i especuladors en aquest tema no és pas que en faltin.

D'altra banda, per molt que molts i moltes ja tindríem ganes d'haver-la fet, la desconnexió de Catalunya de l'Estat espanyol és encara més un estat d'ànim i un desig que una realitat. En la construcció de les estructures d'estat, del tot necessàries, en què hem de creure que es treballa, sembla evident que queda més per fer que el que hi ha fet. Quan fa uns quants dies el president de l'ANC deia que el procés constituent no es podria començar fins després de les Eleccions Generals, molts ens vam sentir contrariats. I a sobre, un darrera l'altre, ens plouen totxos des dels aparells de l'Estat -el d'ells, que aquest sí que existeix i que dia a dia des de la seva legalitat va tancant portes a la construcció de la nostra. En aquest concert homofònic s'hi conjuguen acordadament l'executiu, el legislatiu i el judicial. Que uns i altres ho neguin forma part de la mateixa estratègia i no fa altra cosa que ratificar la nul·la qualitat democràtica del Regne d'Espanya.

Catalunya podria ser decisiva per a la formació del Govern d'un estat del qual estem decidits a sortir, però amb el qual, sisplau per força, haurem de tractar de superar ple d'esculls per aplanar el terreny a l'edificació de la República Catalana"

I en aquest estat convuls de coses, per complicar-nos-ho encara més, ens trobem a dos mesos vista amb les Eleccions generals espanyoles. A cop calent, a mi i a gran part del món independentista ens fan nosa. Però és el que hi ha. I a l' Estat espanyol, mal que ens pesi encara hi som i ben bé divuit mesos encara ens queden de ser-hi. La desconnexió real pot anar-se accelerant a partir d'aquí... i previsiblement amb xoc de trens. De tal manera que el que passi a aquestes Eleccions no ens pot ser gens indiferent. Per molt que no vulguem subordinar el procés sobiranista català a la política espanyola, venint les coses com vénen, que les majories al Congrés i al Senat espanyol siguin unes o unes altres i que la composició del Govern corresponent sigui una o una altra -per molt que en cap cas no podem somniar en un gabinet favorable a Catalunya- els obstacles i les possibilitats sinó d'un acord d'una negociació que en algun moment caldrà que faci poden ser més o menys durs i menys o més civilitzats.

El mal és que els horitzons que s'albiren com a més possibles apunten als tàndems PP-Ciudadanos o Ciudadanos-PP o al PSOE-Ciudadanos o Ciudadanos-PSOE. No és que inspiri gaire confiança -més aviat poca- l'altre pretendent en discòrdia, Podemos, que a les Eleccions catalanes fins a la patacada final no va començar a entendre què era i com és això de Catalunya; però en aquest cas, més que allò de més val boig conegut que savi per conèixer, vist el que hem viscut -i rebut- dels actuals ocupants de La Moncloa i el que promet l'oposició major psoecialista, no fóra tan forassenyat apostar pel desconegut... Això però a tall de conjectura i situats en clau espanyola. Que aquí esperem disposar de baralla pròpia i de millors cartes.

Comptant que contemplar-ne una de sola és impensable, amb dues o amb tres candidatures catalanes manifestament sobiranistes a aquestes Eleccions, Catalunya podria ser decisiva per a la formació del Govern d'un estat del qual estem decidits a sortir, però amb el qual, sisplau per força, haurem de tractar de superar ple d'esculls per aplanar el terreny a l'edificació de la República Catalana.


Josep Maria López Llaví











Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Maria López Llaví
Josep Maria López Llaví
Acord d’Esquerres per la República Catalana
Opinió · Política
Facin el que facin a Espanya, aquí cal anar posant les bases del País que volem
Opinió · Política
Necessitem estructures d'estat i a les esquerres els cal proposar un model d'estat
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Han signat la seva inhabilitació
Indica publicitat