Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de juliol del 2011 | 15:32
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Un pas més cap a la independència

Aquesta darrera setmana, l'agenda política catalana ha estat farcida d'esdeveniments alguns dels quals marcaran el futur del nostre país.

Destaquem que els 25 diputats socialistes catalans van votar, al costat del PP i del PSOE, en contra de la proposta de CiU, que instava el Govern espanyol a aprofitar el canvi de reglament lingüístic a la Unió Europea, per l'entrada de Croàcia, per demanar l'oficialitat del català a les institucions europees. Decisions com aquesta són les que han facilitat que Xavier Trias es convertís en el primer alcalde convergent de la capital de Catalunya, perquè demostren la falta de voluntat dels socialistes catalans per allunyar-se del PSOE.

També es va complir el primer aniversari de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut de Catalunya. Durant aquest any el govern espanyol s'havia compromès a prendre les mesures necessàries per minimitzar o  pal·liar-ne els efectes, però, tal com li van retreure alguns diputats catalans durant el debat parlamentari al congrés espanyol, no ho ha fet, la qual cosa abona la ja ferma convicció que del Govern d'Espanya no en podem esperar res.

Divendres passat la policia va registrar la seu de la Societat General d'Autors i Editors, la famosa SGAE i el seu president Teddy  Bautista i altres dirigents de l'Entitat han declarat davant del jutge d'instrucció per un presumpte desviament de fons. La denúncia va ser interposada l'any 2007 per l'Associació d'Internautes i d'altres entitats contràries a la llei  Sinde i  al cànon digital. Aquesta  associació ha demanat la dimissió de la ministra Ángeles González Sinde pel suport incondicional a l' SGAE i per la falta de transparència en els comptes de l'Entitat.

D'aquesta mateixa ministra  també van demanar-ne la dimissió algunes entitats catalanes quan es va saber, el desembre passat, que havia dit a l'ambaixador dels Estats Units que la Llei del cinema, que obliga a subtitular o doblar les pel·lícules al català, és "antinatural i desproporcionada" i que el govern espanyol intentaria que no entrés en funcionament i cal dir que fins ara ho ha aconseguit.

També hem sabut que Renfe ha suprimit el TGV entre Toledo, Albacete i Conca, que es va posar en marxa el passat desembre, per falta de demanda. Segons va dir el director general de Viatgers de Renfe, Enrique Urkijo, aquest servei ha portat gairebé 2.796 usuaris en sis mesos, però ha costat  a la companyia 18.000 euros al dia. La línia entre Toledo i Albacete tenia nou viatgers diaris, mentre la connexió amb Conca només en tenia set. A la vista d'aquestes xifres cal demanar responsabilitats al Govern espanyol per la malversació dels nostres impostos, impostos que estem obligats a pagar, i pel malbaratament de recursos, amb l'objectiu d'afavorir determinats territoris de l'Estat en detriment d'altres.

I, per últim, cal remarcar que, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, un 42,9% dels catalans votarien a favor de la independència i només un 28,2%, en contra i un 75,1% dels enquestats estan a favor d'un sistema fiscal basat en el concert econòmic i tan sols s'hi oposarien –amb divisió– els votants de PP i C's. L'enquesta preguntava per primera vegada per l'actitud dels enquestats davant d'un referèndum d'autodeterminació i davant les negociacions de cara a assolir un nou pacte fiscal de característiques similars al concert econòmic. La resposta d'aquestes preguntes  és un pas més en el camí de la independència, perquè contribueix a normalitzar i estendre aquesta opció entre la ciutadania.

Els resultats d'aquesta enquesta, encara que sabem que hi ha un marge d'error, són tan contundents que obligaran a les formacions polítiques catalanes a plantejar-se incloure el referèndum per la independència en els seus programes polítics si no volen allunyar-se cada cop més dels votants.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat