Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de d'abril del 2011 | 16:16
Opinió · Societat civil
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

El món ens mira

La consulta de Barcelona ha culminat un procés democràtic transcendental iniciat fa anys per la societat civil.

I materialitzat en la primera consulta d'Arenys de Munt el 2009. Una consulta que també s'ha fet a l'exterior i en la qual hi han participat catalans i catalanes d'arreu del món. Una consulta absolutament democràtica, seguida per  observadors de diversos llocs del planeta i que ha servit d'imatge i exemple per a altres  pobles. Aquest procés ens ha introduït en una nova dimensió política més important, més complexa i que va més enllà que les mobilitzacions pel dret de decidir impulsades per la PDD els anys 2006 i 2007, i la protagonitzada pel poble de Catalunya el 10 de juliol de 2010. Aquesta consulta popular ha aconseguit convertir l'esgotament i el fracàs del model estatutari i del sistema autonòmic en consciència nacional per exercir el dret d'autodeterminació i en voluntat organitzada de construcció de la nació independent.

Aquest llarg procés, que ha suposat l'organització de més de 550 consultes en tota mena de poblacions amb milers de voluntaris mobilitzats i prop d'un milió de participants, ha ajudat enormement perquè milers dels nostres compatriotes es plantegessin canvis emocionals i racionals profunds sobre el dret d'autodeterminació.

L'èxit de la consulta de Barcelona hauria de servir perquè els partits polítics catalans es replantegessin les pròpies estratègies i les propostes programàtiques a llarg termini. Si no és així, cada cop serà més difícil superar les distàncies entre els aparells dels partits i la ciutadania.

La societat civil no ens podem aturar perquè una part molt important del poble català ha dit de manera voluntària, pacífica i democràtica que vol avançar cap a una nació catalana constituïda en un Estat de Dret independent, democràtic i social. Ara és el moment de fer un pas endavant i de continuar el procés encetat l'any 2005 amb el debat estatutari, continuat amb les mobilitzacions pel dret de decidir i materialitzat amb la consulta pel dret d'autodeterminació.

Ara és el moment d'engegar el debat sobre l'estat propi. Ara és el moment d'aprofitar totes les forces i sinèrgies d'arreu del territori per treballar per l'estat propi. Ja hem demostrat que el poble català està preparat i vol exercir el dret d'autodeterminació. Ara hem de demostrar, malgrat la incomprensió i l'autisme del Govern espanyol, que volem un estat propi, no hem d'oblidar que el món ens mira.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat