Dimarts, 27 de maig del 2014 | 19:53
Opinió · Política
El front d'esquerres i el dret a decidir avancen
Miquel Àngel Essomba
Professor de la UAB
La consecució d'un estat propi per Catalunya només es podrà fer des d'una àmplia majoria política i social d'esquerres. Les forces conservadores són al•lèrgiques al dret a decidir perquè representa un format de democràcia (participativa, oberta, plural, directa) incompatible amb els seus interessos. Estem contents, per tant, que després del 25-M l'opció d'un possible front català d'esquerres surti reforçat.
Crònica · Política
Eleccions europees, consulta i nou cicle electoral
Josep Pinyol i Balasch
Historiador i empresari
Els fets marquen la marxa cap a la independència. Primer fet incontrovertible: amb 9 punts més de participació els electors han reforçat els partits que van signar el pacte per la consulta del 9-N, que doblen en vots als partits constitucionalistes. Segon fet: el cas català ha entrat a l'agenda europea com es va evidenciar en el debat entre els cinc candidats a presidir la Comissió europea; tanmateix els candidats de les dues grans forces de la Unió, populars i socialistes, es van mostrar molt reticents a l'ampliació interior.
Editorial
25-M, el pas endavant cap al 9-N
A pesar de totes les campanyes orquestrades per l'Estat i l'unionisme, el 60% dels votants de les eleccions europees passades han fet un vot clar a favor del dret a decidir i han enfortit, així, el bloc per la sobirania.
Opinió · Política
El cinturó groc garanteix l'èxit del procés
Oriol Amorós
Portaveu adjunt del grup parlamentari d'Esquerra
El 25-M ha resultat ser un gran impuls al procés cap a la independència. Les forces que van pactar data i pregunta han sortit reforçades en el seu conjunt i cadascuna d'elles per separat.
Crònica · Tecnologia i país
Emprenedoria i TIC a les Terres de l'Ebre
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions
Una de les meves aficions de cap de setmana és encetar el dissabte fent una lectura de l'Econòmic, un mitjà que ofereix informació sobre economia, empresa, emprenedors i notícies d'aquest àmbit des d'una òptica netament nacional catalana.
Recull de premsa
Partal: "La por de l'Espanya descarada és que això realment siga una tendència seriosa, sòlida"
"La tendència és clara. Crec que els mandarins de la transició, tots, s'han fet vells i ja no connecten ni amb la societat espanyola mateix".
Recull de premsa
Cardús: "El futur del procés sobiranista a Catalunya és a les mans d'ERC i CiU"
"No és bo que CiU busqui consol per la pèrdua del primer lloc. Tenir el poder erosiona, però encara erosiona més no tenir-lo".
Opinió
Les europees i el mapa sobirà
Josep Gifreu
Professor de Comunicació de la UPF
Els resultats de les eleccions europees d'aquest 2014 per a Catalunya acaben de confirmar tres coses: la solidesa del bloc favorable a la consulta, la progressiva configuració d'un sistema polític propi i sobirà, i la lenta formació d'una nova alternança a dreta i esquerra amb CiU i ERC com a partits de referència.
Opinió · País Valencià
Les claus del 'sorpasso'
Vicenç Villatoro
Periodista i escriptor
Les eleccions europees han dut la política catalana un doble titular. El primer, un reforçament del bloc sobiranista per damunt del contrari a tota consulta. El segon, una certa redistribució interna de les forces en tots dos blocs.
S'ha dit
"El procés no es pot fer sense Mas però es fa contra el que representa Mas, o CDC, o UDC. Per això guanya ERC"
Tian Riba
Periodista
S'ha dit
"Tot el mapa de Catalunya s'ha produeix energia per al procés, perquè junts CiU, ERC i ICV han de gestionar tota aquesta energia"
Francesc Canosa
Periodista i escriptor
S'ha dit
"'The Wall Street Journal' diu que les europees a Catalunya tenen caràcter de referèndum"
Jordi Barbeta
Periodista
S'ha dit
"El resultat del 25-M dibuixa un nou bipartidisme sobiranista"
David Miró
Subdirector de política de l'Ara
S'ha dit
"Enèsima revàlida pel dret a decidir; Brussel·les es queda sense excuses"
Toni Soler
Historiador i comunicador
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí