Dilluns, 9 de desembre del 2013 | 19:15
Opinió
L'esternut de la senyora Pepeta
Miquel Strubell
Sociolingüista
Una de les grans febleses de la democràcia pot ser la baixa participació en les conteses electorals. A alguns països votar és legalment obligatori ja que és un deure cívic. I als altres, qualsevol mesura que pugui abaixar la participació i fomentar l'abstenció hauria de ser rebutjable. Encara que l'abstenció sigui legítima. 
Crònica · Política catalana
Mas i la pregunta: el primer revolt
El final d'any polític està marcat pel debat de la pregunta i la data de la consulta independentista. Per surrealista que pugui semblar, a aquestes alçades de l'anomenat 'procés' els partits catalans debaten què i com cal preguntar l'any que ve. El quid és, un cop descartades les preguntes arbres i les multirespostes per la pressió de les forces sobiranistes, si al referèndum que, amb mobilitzacions al carrer ha activat l'independentisme, hi ha d'aparèixer o no una menció explícita a la independència, tal com es farà a Escòcia i recomana el Consell Assessor per a la Transició Nacional. 
 ·
Crònica · Seguretat
Funció social de la propietat, infraestructures crítiques i seguretat nacional
Àlex Calvo
Expert en seguretat i defensa a l'Àsia-Pacífic i professor convidat a la Universitat de Nagoya, Japó
Un dels principis bàsics de les actuals economies mixtes és combinar la propietat privada de la major part del teixit empresarial i dels factors de producció, amb un conjunt de responsabilitats de llurs propietaris envers la societat en el seu conjunt.
 ·
Crònica · Internacional
L'apropament entre Turquia i els kurds de Síria: més que una amistat
Jordi Vàzquez
Editor de 'Help Catalonia' i autor d''El moviment nacional escocès'
El Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), liderat pel clan Barzani, és la principal força del Kurdistan iraquià. La seva línia política és conservadora tradicionalista, concretament es defineix com a "no ideològic, conservador i secular".
 ·
Recull de premsa
Junqueras: "Els ciutadans han de ser conscients de la seva força i exigir una pregunta clara"
"Seria dramàtic no arribar a un acord majoritari. Seria un error no aconseguir una majoria parlamentària a favor de la pregunta. Però també ho seria formular una pregunta sense ànima, que no fos clara".
 ·
Llibres / revistes
L'agreujament de la crisi dóna ales als anarquistes
 ·
Recull de premsa
Culla: "És creïble que els governs de Rajoy i Cameron es coordinin, quan les seves estratègies en els processos escocès i català són oposades?"
"Una de les notícies més xocants dels últims temps [...]. La reunió que van celebrar a Vílnius, fa una setmana, David Cameron i Mariano Rajoy per coordinar la seva resposta a les apiraciones independentistes".
 ·
Crònica · Unió europea
Forcadell: "Hem perdut la por"
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)
Una sala plena a vessar. Centenars de catalans, d'arreu del món, seguint-ho en directe per internet. Eren molts els que dijous dia 5 van voler escoltar què explicava la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, a Brussel·les.
 ·
L'acudit
Per Puyal
 ·
Crònica · Col·lectiu Joan Creixell
Patriotisme, disciplina i sentit d'Estat
Aquestes properes setmanes Espanya, com a estat-nació --un estat immers en una crisi molt profunda--, comença a moure's histèricament. Les darreres declaracions de José Manuel García Margallo i d'Alfonso Guerra, el projecte de recentralització de l'Estat i la desesperació que es percep a Madrid per l'acceptació i difusió de la realitat nacional de Catalunya al món, a la premsa internacional, a les Nacuions Unides, a la UE i inclòs a l'OTAN els deixa perplexos més pel que no diuen que pel que diuen.
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí