Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de de setembre del 2014 | 21:28
Recull de premsa

Cardús: "Si no és a partir d'un previ reconeixement de l'evidència dels fets, no hi haurà diàleg possible"

"El joc actual de mentides, no en tinc cap mena de dubte, està al servei d'impedir el diàleg. Dir la veritat serà el primer indici d'un possible diàleg".

El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha dit a un article que "el punt inicial del desacord era molt rellevant des d'una perspectiva estatal" ja que "pel projecte nacional unitarista espanyol, sempre recelós d'una diversitat interna que no fos merament folklòrica, que una part del territori plantegi la possibilitat de ser consultat sobre la seva independència és un cop fort".

"És un cop al projecte, a l'autoestima i, en certa manera, un símptoma de fracàs històric" ha indicat Cardús. Mentrestant, també ha afegit que per part catalana, "s'havien proposat fins a cinc vies jurídicament possibles [...] per fer la consulta, fins i tot acceptant la revisió de data i pregunta i insistint en la voluntat de fer-la de manera acordada i legal": "el problema no era el risc d'un sí a la independència, sinó que un no tampoc no era acceptable, en la mesura que traslladava la decisió als mateixos catalans i això era reconeixe'ls una capacitat de decisió inconcebible".

Tanmateix, Cardús ha lamentat que des de la banda espanyola "s'han comès greus errors en l'anàlisi dels fets", concretament dos errors "que considero especialment rellevants: el supòsit de la manipulació col·lectiva i el supòsit d'una efervescència emocional irracional i incontrolada. Pel que fa al de la manipulació col·lectiva, que seria conseqüència de l'adoctrinament escolar o mediàtic, resulta del tot insostenible a la vista de diverses consideracions. Una, la societat catalana és extraordinàriament oberta i complexa. [...] Dues, el mercat comunicatiu català està penetrat de manera massiva per l'espanyol".

"Pel que fa a la presumpta naturalesa emocional del sobiranisme --ha continuat--, que és una manera subtil de deslegitimar les mobilitzacions populars [...] cal saber que les grans mobilitzacions han estat possibles com a resultat d'una bona feina organitzativa i d'un debat portat a terme de manera constant i a la menuda en tota mena d'àmbits: milers de conferències, taules rodones i seminaris per tot el país en què s'aporten dades i es debaten arguments racionals. En segon lloc, si tot es reduís a un impuls emocional, haurien tingut raó els que, repetidament han anunciat que el suflé estava a punt de desinflar-se. Però la tossuda durada en el temps ho desmenteix."

"Si no és a partir d'un previ reconeixement de l'evidència dels fets actuals o dels que es puguin esdevenir en el futur, no hi haurà diàleg possible. Mentrestant, el joc actual de mentides, no en tinc cap mena de dubte, està al servei d'impedir-lo. Dir la veritat serà el primer indici d'un possible diàleg" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Per a la ironia a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A hores d'ara, qui no tingui clar que la independència només és possible amb una ruptura unilateral amb l'Estat és que, per acció o omissió, amb consciència o sense, la vol sabotejar"
Recull de premsa · Política
Cardús: "El conflicte entre Espanya i Catalunya no es pot resoldre amb diàleg. S'ha fet tard"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Tot, perquè som una nació"
Indica publicitat