Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de març del 2015 | 18:33
Recull de premsa

Cardús: "Suposar que la promesa d'inversions futures farà desdir un suposat independentisme tebi és suposar molt"

"Em sorprèn que [Francesc Granell] cregui que l'aspiració a la independència es redueix a una qüestió mercantilista. [...] La resolució final del procés dirà qui va entendre millor què passava a la societat catalana".

El sociòleg i membre de l'IEC, Salvador Cardús, ha recordat a un article que Francesc Granell deia que "això de l'independentisme és un mal que es cura sol" a un article a La Vanguardia dissabte passat.

"Tres quartes parts de l'article --ha continuat explicant-- eren per explicar que tranquils, l'independentisme no té arrels a Catalunya, que és un moviment amb tot just cinc anys de vida i que l'estelada només s'havia posat de moda a partir de 2012. En un tancar d'ulls, problema liquidat. La resta, servia per sostenir que amb el darrer anunci de futures inversions públiques del Ministeri de Foment i la promesa de Montoro d'una reforma de la Lofca, els independentistes ocasionals tornarien al bon camí de l'autonomisme possibilista".


Sobre això, l'autor de la'rticle La independència, una catxa? ha dit que deixant la qüestió de les arrels de l'independentisme "en mans dels historiadors especialitzats", suposar que la promesa d'inversions futures "--encara molt per sota de l'aportació de l'economia catalana al conjunt de l'Estat--, amb l'incompliment dels compromisos pactats amb l'Estatut del 2006, i després del cop de porta a un pacte fiscal més just, farà desdir un suposat independentisme tebi de la seva aposta, per dir-ho suau, és suposar molt".

"Que quedi clar que situo la posició del professor Granell en el cistell de les anàlisis que volen ser honestes i no en el de les que manipulen els fets --ha subratllat Cardús--, ni que sigui per la deguda presumpció d'innocència. Però, per això mateix, em sorprèn que cregui que l'aspiració a la independència es redueix a una qüestió mercantilista. [...] La resolució final del procés dirà qui va entendre millor què passava a la societat catalana. I sabrem si l'aposta per la independència no va passar de ser, com suggereix Granell, una mostra més del caràcter fenici dels catalans, una manera de negociar un millor preu per a la submissió, la indignitat nacional i la liquidació del futur de la llengua i la cultura".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Per a la ironia a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A hores d'ara, qui no tingui clar que la independència només és possible amb una ruptura unilateral amb l'Estat és que, per acció o omissió, amb consciència o sense, la vol sabotejar"
Recull de premsa · Política
Cardús: "El conflicte entre Espanya i Catalunya no es pot resoldre amb diàleg. S'ha fet tard"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Tot, perquè som una nació"
Indica publicitat