Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 3 de de juliol del 2009 | 15:04
Recull de premsa · Cultura

Jordi Pujol: "Espanya sempre obstaculitzarà un Nobel català"

Barcelona · L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha volgut destacar a un article a l'Avui que la qualitat literària del ja traspassat Baltasar Porcel era i ha estat "el premi Nobel que la literatura catalana no ha tingut mai": "Ha estat un gran novel·lista. Un molt bon novel·lista.

I això s'ha de valorar molt perquè crec que una literatura no arriba a la seva plenitud fins que té una bona novel·lística. [...] sé prou bé la importància en la nostra literatura d'en Verdaguer, d'en Maragall, d'en Fuster, de l'Espriu, d'en Pla... Cap d'ells novel·lista. [...] Porcel ens ho ha donat. Ja teníem uns grans novel·listes, com en Narcís Oller, en Sales, la Rodoreda, en Villalonga, però ell hi ha fet l'aportació més important".

Pujol ha elevat l'obra de Baltasar Porcel a premi Nobel i ha subratllat que "és difícil" que Catalunya tingui mai un premi Nobel "perquè sempre toparem amb l'obstaculització espanyola" que ho impedirà. "Un escriptor català -ha continuat l'expresident de la Generalitat- en llengua castellana podria aspirar-hi. Si fos molt bilingüe -bilingüe en la creació literària- potser també, segons com. Però en Porcel, com a pròpiament literat, era un escriptor en llengua catalana. Totalment català. I crec que hauria trobat moltes dificultats en la seva promoció. Les principals provinents d'Espanya mateix".

Pujol ha volgut fer coincidir la mort del literat amb l'actual moment de "bona i abundant novel·lística catalana" i ha conclòs que aquest és un "molt bon senyal".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat