Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de desembre del 2009 | 16:06
Recull de premsa · Cultura

Pere Martí: "La situació de minorització del català al cinema és tan escandalosa que costa trobar arguments en contra"

Barcelona · El periodista Pere Martí ha atacat la proposta del Gremi d'Empresaris de Cines de Catalunya i la Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (Fedecine) que han presentat com a contraoferta a la Llei del Cinema català aquesta setmana a un article a l'Avui. Martí ha dit que "la música de la proposta sona bé" però que "la partitura té una mica de trampa". L'autor de l'article ha dit que Catalunya té 779 pantalles i que la proposta de les empreses del sector suposa passar "del 2,8% actual de projeccions en català a un 6,8%".

Aquest resultat, per a Martí, "queda molt lluny de la igualtat d'oportunitats que busca el projecte de llei del cinema" que ha presentat la Generalitat de Catalunya que estableix que el 50% de les pel·lícules que s'exhibeixin hauran d'estar doblades o subtitulades en català, i per això Martí ha qualificat aquesta iniciativa de "pas endavant que es queda curt, perquè no modifica de forma substancial la situació de desigualtat que pateix el català en aquest sector".

Pel que fa a la polèmica entre Generalitat i empreses cinematogràfiques que predominen al mercat o majors, Pere Martí ha dit que aquest confrontament té "una lectura positiva" perquè "fa un any aquests mateixos interlocutors van rebutjar una proposta de la conselleria de Cultura per doblar les grans produccions,[...]. Ara, en canvi, ja accepten que alguna cosa han de fer, que s'han de moure, i s'han mogut. Poc, però han fet un gest". L'autor de l'article ha considerat que les majors "han trencat el seu tradicional immobilisme" però tot i això Martí ha considerat que "passar del 3% al 7% de cinema en català és encara insuficient". "Si el govern manté la determinació -ha conclòs el periodista- acabaran movent-se més. Es tracta de mantenir el diàleg obert sense renunciar a la fermesa, perquè és l'únic llenguatge que entenen les majors".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat