Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 24 de de juliol del 2009 | 14:45
Recull de premsa · Cultura

Joan Ramon Resina: "La normalització lingüística ha estat un fracàs"

Barcelona · L'assagista i professor de literatura comparada Joan Ramon Resina manté que la normalització lingüística a Catalunya ha estat un fracàs i que la ciutat de Barcelona és molt més castellana. Resina assegura, en una entrevista a la revista setmanal Presència, que "avui, hi ha molts joves catalanoparlants que

són completament indiferents pel que fa a la llengua
". Per això, afirma que la normalització lingüística "ha estat un fracàs", ja que "a Barcelona, avui, el català no és la llengua vehicular de la societat" i que a partir dels anys noranta, "a Barcelona el castellà ha passat a ser dominant".

Resina recorda que el PSC, que governa des de fa trenta anys aquesta ciutat, "en el seu moment, va posar pals a les rodes a la Llei de Política Lingüística i que sempre es va oposar a qualsevol política de sancions". Però també critica CiU per haver estat "més poruga del que calia, potser perquè el PSC era el seu gran partit rival. CiU es va aferrar al valor de la cohesió social, i la cohesió social només s'ha pogut mantenir a base d'aconseguir que el catalanoparlant cedeixi permanentment el dret a parlar la seva llengua".

Resina no es mostra gaire optimista pel que fa a l'ús del català a Barcelona i fins i tot compara la situació lingüística de la ciutat amb la de València: "Ho veig molt fomut. Si volem ser optimistes, podem dir que la partida encara no ha acabat, però jo penso que va en una direcció equivocada i que cada cop serà més difícil recuperar Barcelona". Resina creu que "la recuperació del català formava part de l'element central ideològic del pujolisme, però CiU va abandonar ràpidament aquest element perquè ho va veure com una font de conflictes socials, cosa que segurament era certa, i perquè van pensar que l'ofensiva anticatalana seria molt forta".

Resina creu que Jordi Pujol va prendre un parell de decisions nefastes: "la primera va ser fer dimitir Max Cahner com a conseller de Cultura, cosa que va agradar als socialistes i als intel·lectuals afins. La segona, acceptar que el personal administratiu de la Generalitat parlés en castellà a la feina". Resina, que fa trenta anys que viu als EUA, dirigeix el que abans era el Departament d'Hispàniques de la Universitat d'Stanford i que ha transformat en el Departament d'Estudis Ibèrics.

Fa tres anys va convidar al lehendakari Ibarretxe per pronunciar una conferència a la universitats i això "a Madrid no va agradar gaire", ja que hi va haver una "reacció alarmant del PP i de la UPN, arran de la denúncia d'un estudiant espanyol d'Stanford". Resina explica que el van pressionar perquè es fes enrere, va rebre missatges amenaçadors en que l'acusaven de voler destruir Espanya. No va cedir i la conferència d'Ibarretxe va tenir molt d'èxit. També han pronunciat conferències en aquesta universitat el conseller Joan Manuel Tresserras i Joan Laporta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat