Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de març del 2016 | 12:42
Recull de premsa · Cultura

Gifreu: "No podríem fer de Barcelona la capital de la creació audiovisual del Mediterrani?"

En un article al Punt Avui el el professor de la UPF, Josep Gifreu,  es pregunta  "en el marc de la nova cultura digital de la imatge i de l'audiovisual, pot la cultura catalana aspirar a figurar de ple dret en els repertoris i repositoris de la memòria cultural de la humanitat?".

Gifreu fa un repàs de les greus dificultats que està passant arran de la crisi  la indústria audiovisual catalana i posa sobre la taula "un debat sempre ajornat a Catalunya sobre la qüestió fonamental per a una cultura i una llengua com és la creació de continguts. I de continguts en els abruptes camps de la imatge, l'audiovisual i els multimèdia".

Segons el professor un dels problemes ha estat la dràstica reducció de les ajudes al sector i ens explica al respecte "El Departament de Cultura ha deixat pel camí durant la crisi una tercera part del pressupost. I l'Estat ha retirat fins a un 70% de les ajudes culturals a Catalunya! La situació de col·lapse del sistema cultural català ha tocat fons i és obligat d'emprendre ara accions urgents i ambicioses. Accions que, com resumeixen els experts, s'han de concretar en subvencions directes (no pas les més decisives), mesures fiscals (cada dia més importants) i regulació proteccionista dels mercats (ara en mans de l'Estat)".

I afegeix també que "El nostre servei públic, la CCMA, ha vist reduïda considerablement la seva capacitat d'inversió en producció pròpia (interna i externa). Però, a més, no disposem d'un sector privat potent de televisió que es pugui comparar al de països europeus similars. Els únics grups privats de televisió que inverteixen en producció pròpia són els espanyols Mediaset i Atresmedia, que òbviament escombren cap a casa".

Així, sosté Gifreu necessitem "unes polítiques que apostin per continguts audiovisuals originals de qualitat per a les diverses plataformes haurien d'atendre almenys aquests tres flancs: la potenciació del servei públic (amb una possible productora pròpia), la previsió d'uns canals privats amb capacitat d'inversió en producció catalana i l'adopció de mesures per reactivar el teixit creatiu i empresarial de la producció independent (amb mesures fiscals, llei catalana de mecenatge, campanyes de promoció, etc.). Si gràcies al MWC, Barcelona esdevé destí mundial de congressos, no podríem fer de Barcelona la capital de la creació audiovisual del Mediterrani?"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat