Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de gener del 2009 | 17:51
Recull de premsa · Economia

Elisenda Paluzie: "En essència, el model Solbes és el del 2001"

Barcelona · Això ha explicat la professora i membre de l'Observatori del Finançament de Catalunya Elisenda Paluzie, en una entrevista a El Temps, contradient l'afirmació de CiU que el model pactat el 2001 és millor que la proposta actual de Solbes. Sobre l'Estatut, ha explicat que el pacte al qual van arribar Mas i Zapatero "va enumerar", pel que fa a finançament, "uns principis molt interpretables i genèrics", cosa que provoca que el model Solbes compleixi "fil per randa la cistella d'impostos de l'Estatut que tant va defensar CiU", sense que això garanteixi "una millora important". "Cal -ha afegit Paluzie- un finançament just [...] que redueixi substancialment el dèficit fiscal".


En aquest sentit, Paluzie ha explicat que amb els 1.400 de milions que rebria Catalunya de més, segons les insinuacions de Solbes, "no es compliria el principi d'ordinalitat tal com l'ha interpretat sempre el conseller Castells". Així, per la professora, la xifra mínima que hauria de rebre el Principat seria la "que va donar la Cambra de comerç: 3.800 milions d'euros del 2006",  que al 2009 "serien més de 4.000 milions".

A més, Paluzie considera que la xifra final d'increment no hauria de ser la volta del sistema, tal com està passant ara, perquè això fa que "cap territori no hi" pugui "perdre i que tots hi han de guanyar". "Si es reformés de veritat el sistema -ha afegit- alguns territoris sobrefinançats haurien de rebre menys".

Tornant el model pactat per CiU l'any 2001 amb el PP, Paluzie ha explicat que aquest ha "fet que el dèficit fiscal, que era del voltant del 7% del PIB a final dels 90, arribi a la xifra rècord del 10% del PIB el 2005". "La proposta de Solbes ni tan sols esmenta el concepte de dèficit fiscal, i amb les xifres que hi ha sobre la taula en aquest moment, el dèficit fiscal no es reduirà", ha conclòs.

Finalment, Paluzie ha explicat que "PSC i ICV acceptaran el que hi hagi al final". ERC, per la seva banda, "tindrà més dificultats" i no s'ha atrevit a fer-ne cap pronòstic, tot i que creu que la seva posició "dependrà de si la xifra final és gaire humiliant o no". En darrer lloc, Paluzie ha dit que "CiU s'hi oposarà, però amb arguments que", per ella "seran falsos: dirà que l'Estatut que ells van votar era tan i tan bo, i que només passa que s'incompleix".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat