"El que preocupa més ara és el mecanisme de la desconnexió i l'efectivitat de la independència fiscal. Si el procés d'independència fos acordat, aquesta preocupació no tindria cap sentit".
Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha explicat a un article que el que preocupa "més" ara és el mecanisme de la "desconnexió" i "l'efectivitat de la independència fiscal": "Si el procés d'independència fos acordat, aquesta preocupació no tindria cap sentit. Hi hauria un traspàs [...]. Però tot sembla indicar que Espanya no trencarà la seva tradició secular i no pactarà".
Per això, Paluzie ha dit a l'article Sobirania fiscal que es pot avançar en la preparació d'algunes eines "(per exemple, programes informàtics) però dins de la legalitat espanyola, com ens ha recordat el Consell de Garanties Estatutàries, no es pot edificar cap estructura d'estat", i ha alertat que serà "el reconeixement de l'autoritat fiscal del nou estat per part de ciutadania i empreses que marcarà la desconnexió" perquè Catalunya serà independent quan "recapti tots els impostos, tan senzill i tan difícil com això".
"Fins que això no arribi --ha dit l'autora de l'article-- ciutadans, ajuntaments, entitats i empreses poden anar-se exercitant, sense cap risc. [...] Els ciutadans estan coberts perquè han complert amb les seves obligacions tributàries i ho poden demostrar. El dia que s'exerceixi la sobirania fiscal, aquest traspàs entre institucions deixarà de fer-se".
Finalment Paluzie ha conclòs que la independència és "un canvi de jurisdicció, un canvi de legalitat que molts estats al món han fet sense tenir estructures d'estat prèvies".