Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 20 de d'octubre del 2011 | 16:19
Recull de premsa · Illes Balears

Cardús: "Cal reconstruir el país amb tota l'ambició nacional que reclama un projecte veritablement sobiranista"

Salvador Cardús creu que davant del creixent antiautonomisme espanyol, tenim dues possibilitats: salvar les engrunes que ens deixen o reconstruir el país amb ambició nacional.

Cardús afirma, en un article a La Vanguardia, que "mentre a Catalunya la coalició política –i la majoria social- que defineix la centralitat política treballa en la línia de proposar un pacte fiscal 'en la línia del concert econòmic', a la resta de l'Estat s'està acabant de perfilar com finiquitar l'autonomisme polític, que ja és gairebé l'únic que queda dempeus". Així, segons Cardús, "témer l'amenaça de la publicació urgent d'unes balances fiscals de la crisi per desmentir el llarg espoli fiscal sobre el nostre país, la recomposició accelerada de la presència policial "nacional" amb noves casernes i efectius i la pressió per reduir el dèficit públic que ha convertit Catalunya en el paradís de les retallades poden ser resultat d'un excés de suspicàcia o de símptomes clars d'allò que ja tenim al damunt".

És per tot plegat que Cardús conclou que hi ha dues opcions, que són les següents. "Si, una possibilitat seria tornar-nos a situar a la defensiva i intentar salvar unes engrunes autonòmiques, com a mal menor. Tornar a les casernes d'hivern"; i l'altra, "si encara hi som a temps, seria oblidar velles cançons que encomanen la tristesa, com cantava l'Espinàs, i reconstruir el país, ara amb tota l'ambició nacional que reclama un projecte veritablement sobiranista". Segons Cardús, "anar a reclamar un pacte fiscal, a hores d'ara, recorda l'acudit del porter de l'Alcoià que perdia per deu a zero i demanava una pròrroga".

Cardús també lamenta que Catalunya, després de trenta anys d'autonomia, és "estructuralment més depenent d'Espanya que a l'inici del procés" de desenvolupament autonòmic. Assegura que "les estratègies estatals de desenvolupament de les comunicacions han seguit deixant de banda la racionalitat econòmica per, emmascarades d'electoralisme regionalista, seguir fent política centralitzadora per tots els mitjans: ferroviari, ports i aeroports i carreteres". I per si fos poc, aquest estiu "hem vist com s'acabava el desmantellament d'un sistema financer català que havia arribat a suposar més del 6'% del mercat intern".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Per a la ironia a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A hores d'ara, qui no tingui clar que la independència només és possible amb una ruptura unilateral amb l'Estat és que, per acció o omissió, amb consciència o sense, la vol sabotejar"
Recull de premsa · Política catalana
Pere Cardús: "El combat del 2017: esteu a punt?
Recull de premsa · Política
Cardús: "El conflicte entre Espanya i Catalunya no es pot resoldre amb diàleg. S'ha fet tard"
Indica publicitat