Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 1 de de setembre del 2009 | 14:36
Recull de premsa · Internacional

Josep M. Pasqual: "L'independentisme sembla imparable, posar-s'hi en contra podria suposar derrotes electorals futures"

Barcelona · Josep M. Ferrer ha qualificat d' "imparable" l'independentisme sociològic que es respira a Escòcia actualment, i ha analitzat, alhora, la seva situació política actual a un article al diari El Punt. "L'hora de la veritat per al camí de la independència d'Escòcia guiat pel primer ministre, Alex Salmond, i l'executiu format per l'SNP

(Partit Nacional Escocès) arribarà dijous d'aquesta setmana" ha sentenciat l'autor de l'article a l'inici.

"Els escocesos ens porten, als catalans, dues o tres dècades d'avantatge -ha continuat Ferrer- fins que un partit independentista i d'ordre s'ha situat al capdavant del govern".

L'autor, tot seguit, ha comparat l'SNP amb ERC: "Si comparem les trajectòries de l'SNP i ERC, trobarem moltíssimes similituds, entre les quals, molta hegemonia electoral dels laboristes, molts corrents d'opinió, dissidències i escissions dintre del partit independentista (per les urgències històriques i per la manca de cultura de govern), moltes contradiccions (derivades de la compaginació entre la gradualitat institucional i l'ortodòxia ideològica), molt nedar a contracorrent...". "Però un bon dia -ha dit Josep M. Ferrer- del 2007 l'SNP va obtenir la majoria simple a Holyrood [...] i Salmond governa des d'aleshores. Què va passar perquè una Escòcia laborista des de sempre es convertís en una Escòcia independentista?".

La resposta de Ferrer rau en "una tendència que s'anava bastint des de feia dècades", un fenomen que, segons l'autor, "passarà a Catalunya en un període d'anys incert però cada vegada més pròxim". Des que Salmond va arribar al govern es va anunciar un referèndum per la independència d'escòcia per l'any 2010, i justament aquest dijous (3 de setembre), Salmond presentarà al parlament escocès el paquet de lleis per al pròxim curs parlamentari. "Òbviament -ha dit Ferrer-, laboristes i conservadors estan alarmats i han posat (especialment des de Westminster, Parlament del Regne Unit) tota la carn a la graella per tal d'impedir que el projecte de llei prosperi. L'independentisme sociològic, tanmateix, sembla imparable".

En aquest sentit, l'autor de l'article ha admès que posar-se en contra "podria suposar derrotes electorals futures, impensables en altres moments per als unionistes" i, per tant, ha conclòs que "caldrà veure també el paper que fan els liberals demòcrates, més ambigus en la qüestió nacional".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat