Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 23 de de febrer del 2010 | 16:03
Recull de premsa · Internacional

Linda Fabiani: "Un èxit escocès significarà un èxit per a d'altres nacions sense estat"

Barcelona · Linda Fabiani, política del Partit Nacionalista Escocès (SNP), ha parlat de la situació actual d'Escòcia i les seves perspectives de futur com a estat independent dins la UE a una entrevista al diari El Punt.

Fabiani ha dit que "afortunadament Escòcia, dins el Regne Unit, té unes fronteres ben definides i acceptades" i això "és un avantatge" comparat amb altres casos: "Sé que moltes nacions sense estat a Europa es miren amb interès Escòcia, perquè un èxit escocès significarà un èxit per a d'altres".

Fabiani ha justificat la independència creixent dins el marc europeu i ha dit que "l'ampliació de la Unió Europea va permetre-hi l'entrada d'estats petits i mitjans sense problemes, i per això no veiem que no es pugui fer una ampliació amb estats nous que ja són dins la Unió quan aconsegueixin la independència, encara que ara formin part d'un altre estat". En aquest sentit, Fabiani ha dit que estan treballant "amb el Parlament escocès i el Govern britànic" per tal d'aconseguir un referèndum vinculant sobre la independència d'Escòcia però ha advertit que "el govern nacionalista està en minoria al Parlament escocès i els partits unionistes no estan d'acord a legislar perquè es pugui fer el referèndum".

Tot i això, Fabiani ha assegurat que s'ha de "continuar treballant amb l'esperança que els altres partits acceptin que els escocesos puguin exercir un dret constitucional" i ha assenyalat que "necessitem una majoria parlamentària perquè es pugui celebrar" ja que "estem en minoria". Fabiani ha puntualitzat que la seva feina per aconseguir aquest objectiu també passa per la tasca pedagògica d'estar "en contacte amb gent de tot Escòcia, de diferents grups, de diverses parts de la societat civil", per tal d'explicar i de fer entendre "com es faria la consulta i què significaria per al país que assumíssim la independència": "Escoltem la gent, i a partir de la informació que anem tenint, introduirem la legislació oportuna al Parlament".

La política de l'SNP ha corroborat que el petroli de la mar del Nord serà un tema central en les negociacions amb el Regne Unit pel referèndum: "No tinc cap dubte que en les negociacions amb el Regne Unit el petroli de la mar del Nord serà un dels temes clau. [...] La llei internacional és bastant clara sobre la definició dels camps petrolífers de la mar del Nord. Hi ha països que han aconseguit la independència i tenen petroli, com ara Timor Est, que a més tenia dos grans estats al costat, Indonèsia i Austràlia, que explotaven el seu petroli. La llei internacional va donar la raó als timoresos, que ara poden explotar el seu petroli. Això també hauria de passar amb Escòcia".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat