Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 27 de de novembre del 2009 | 15:48
Recull de premsa · Política

John Finnie: "Londres acceptaria la nostra independència. Em semblaria increïble que actués contra nosaltres. A Espanya sembla que no és així"

Barcelona · John Finnie, regidor del Partit Nacionalista Escocès (SNP) de la ciutat d'Inverness, ha admès a una entrevista al diari El Punt que li semblaria "increïble" que Londres no acceptés la independència d'Escòcia si aquesta s'assolís de manera democràtica: "Segur que Londres acceptaria la nostra independència. Em semblaria increïble que un govern actués contra un grup identificat com nosaltres. Sorprenentment a Espanya sembla que no és així".

Finnie ha indicat que el camí cap a la independència és "ser audaços, ensenyar a la gent a tenir orgull i fer pedagogia", una recepta que el regidor la combina, en l'àmbit local, amb fer una política activa: "Cal trucar a les portes de les cases i explicar què es pot fer si assolim la independència. s molt important que la gent s'adoni en l'àmbit local que la política pot fer alguna cosa per ells".

Pel que fa l'escanyament econòmic que Catalunya pateix amb l'espoli fiscal, el regidor del Partit Nacionalista Escocès ha dit que aquest també és "un motiu de pes" per a la independència d'Escòcia: "Escòcia és un contribuent net al Regne Unit, tot i que les xifres oficials ho neguen, perquè no inclouen els ingressos del petroli, que són escocesos, o els ingressos derivats de la indústria del whisky o els de les indústries de defensa. Estem donant molt pels Jocs Olímpics de Londres, que no aporten res a Escòcia". Per aquest motiu Finnie ha admès que l'Escòcia independent tindria "prou recursos", perquè "ara els regalem als anglesos".

Segur de la viabilitat de la independència, el regidor ha corroborat que una nació amb poc abast territorial a Europa no és un inconvenient: "Ser un país petit és un avantatge competitiu. Noruega té menys població que Escòcia i no ha notat tant la crisi com altres països. Amb gent amb talent, que n'hi ha, a Escòcia, i gestionant els propis recursos, hauríem sortit tan bé de la crisi com d'altres". Pel que fa a la decisió que s'ha de prendre al Parlament escocès sobre la celebració d'un referèndum a nivell nacional, Finnie ha afirmat que "no és necessari esperar a tenir el suport del cinquanta per cent de la gent per plantejar el referèndum": "Tinc el convenciment que hi ha més gent que se sent independentista que no pas la que va votar l'SNP; hi ha camp per córrer. A més, tots els partits estan d'acord que Escòcia necessita més autogovern. Fins i tot els anglesos ho pensen".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat