Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de març del 2012 | 18:22
Recull de premsa · Llengua

Culla: "Al llarg de gairebé tres dècades la immersió lingüística en català no ha generat cap conflicte social"

"La veritat és que el castellà gaudeix a Catalunya d'una salut envejable i d'una posició predominant en gairebé tots els camps".

Joan B. Culla.

L'historiador Joan B. Culla ha denunciat les paraules de Consuelo Santos Neira, mare d'una de les tres famílias que han denunciat el model d'immersió lingüística a Catalunya, la qual va dir a Catalunya Ràdio que "també a principis del siglo XX, als Estats Units, Parlaments amb majories absolutes votavan lleis que deien que els negres no podien seure als autobusos amb blancs. (…) Això és el mateix. Els nens castellanoparlants no tenen dret a res".

"Respecte a la situació del castellà ─ha dit Joan B. Culla─ a Catalunya ha passat el que va pronosticar Joseph Goebbels sobre una mentida repetida mil vegades, però a l'inrevés: els mateixos que fa 30 anys (recordem el famós Manifest dels 2.300) faltant a la veritat i intoxicant en la matèria, han acabat per creure les seves pròpies fal·làcies". L'historiador ha posat en primer pla, també, les paraules de César Alonso de los Ríos, periodista de l'Abc: "Tal com van les coses, la presència del castellà a Catalunya quedarà com a cosa de l'Institut Cervantes. I d'alguna ONG cultural".
La immersió ha excitat l'hostilitat d'unes tan minses com sorolloses minories, des de CADECA a Convivència Cívica Catalana"
"La veritat és que el castellà gaudeix a Catalunya d'una salut envejable i d'una posició predominant en gairebé tots els camps" ha sentenciat l'autor de l'article Alabama. Culla també ha dit que "al llarg de gairebé tres dècades la immersió lingüística escolar en català no ha generat cap conflicte social", tot i que "sí que ha excitat l'hostilitat d'unes tan minses com sorolloses minories, des de CADECA a Convivència Cívica Catalana".

L'autor de l'article ha dit que aquestes minories gaudeixen d'una "excel·lent cobertura mediàtica i política" i lluiten "no per l'ou, sinó pel fur". "El que les mobilitza no és que els nens castellanoparlants surtin de l'ensenyament obligatori parlant un català excel·lent i un castellà pèssim (hipòtesi que cap estudi ni informe ha pogut demostrar), el que jutgen intolerable és que, si estem a Espanya, no puguin escolaritzar els seus fills en "la llengua oficial, l'única llengua oficial de l'Estat", com va subratllar la senyora Santos en l'entrevista abans esmentada".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat