Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de febrer del 2011 | 16:36
Recull de premsa · Política

"Arreu del món hi ha països amb més diversitat lingüística que l'Estat espanyol i no tenen problemes"

Barcelona · L'activista i coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, ha assegurat a una entrevista a dBalears que "arreu del món hi ha països amb més diversitat lingüística que l'Estat espanyol i no tenen problemes!" i ha corroborat que "de fet aquí ve un ciutadà de l'Àfrica i se sorprèn que hagi

d'aprendre no una llengua, sinó dues... Tan sols dues!".

Martí, que treballa en la promoció del català entre nouvinguts i que acaba de publicar el llibre "Llibertat i llengua. 100 reflexions sobre el català a les Illes Balears", ha apel·lat a la seva pròpia experiència: "L'apel·lació a l'intel·lecte és evident. Aprenem com més llengües millor i, llavors, que cadascú s'expressi com vulgui". En aquest sentit, l'entrevistat ha defensat un full de ruta per a la normalització del català a les Illes Balears basat en la renúncia a anar en contra del castellà: "Què hi podem aportar? Idò renunciam a anar contra el castellà. Cal defensar el català en positiu". Perquè la solució al problema lingüístic que arroseguen les Illes s'ha de centrar en assolir el "respecte dels castellanoparlants cap al català": "Allò ideal és conèixer perfectament les dues llengües, el català i el castellà, a més d'aprendre un idioma més -i fins i tot dos més. Aquest és el punt fort: el multilingüisme. No debades, aquells que clamen contra la normalització del català acostumen a ser monolingües castellans".

La greu situació de minorització de la llengua pròpia a les Illes ha portat Martí a traçar les guies per a la normalització de la llengua catalana, que passa, segons l'entrevistat, per  fer que el català sigui la llengua vehicular i preferent en alguns sectors com l'educació a partir de l'aplicació  de la discriminació positiva' vers la llengua pròpia: "Idò perquè el català pateix una posició negativa', en tant que ha estat menyspreat durant anys i els seus drets civils han estat esclafats històricament".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat