Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de maig del 2015 | 18:17
Recull de premsa

Solé i Sabaté: "Espanya, per ells, és una llengua, una pàtria. Cap intel·lectual honest ho pot defensar, per això callen"

"Aquí rau el problema. El franquisme era nacionalisme espanyol extrem, però els seus pressupòsits formen part ideològica de la dreta i esquerra".

El catedràtic en història, Josep Maria Solé i Sabaté, ha denunciat a un article que hi ha una "absència escandalosa" en l'anàlisi del procés: "Els diaris espanyols s'han situat com a guardians de l'statu quo, només deixen opinar els unitaristes; res a fer, doncs, on no hi ha discrepància, espai per poder confrontar idees, la idea dominant és una i única".

"El pensament espanyol unionista ha tingut i té por de valorar conceptes com ara democràcia i dret a decidir --ha lamentat-- i de donar resposta a la reivindicació catalana de poder votar el seu futur mitjançant un referèndum. En aquesta covardia intel·lectual rau la por, cap demòcrata veritable sap que no pot negar el dret a votar a ningú. Silenci, absència per manca d'arguments".

L'autor de l'article Silenci... ha dit que com a molt, s'hi troba "desconsideració, quan no desdeny fatu" en l'anàlisi espanyol sobre el procés, i ha indicat que només "certs periodistes i alguns col·laboradors habituals procedents de medis universitaris s'atreveixen a fer piruetes intel·lectuals per anar a la major": "Res d'una Catalunya independent. Ho fan des d'una pretesa neutralitat, buscant com fures un encaix que dia sí dia també la realitat dels fets, sigui argumentari del PP, el PSOE i ara Podem, els nega".

"Avalaven una tercera via en què a Espanya mai ha cregut ningú --ha denunciat--. En veure-ho fracassat per mor de no voler negociar res, ara exposen la teoria del nombre de vots per damunt del d'escons. La llei, avalada per una intocable Constitució, diu que són el nombre d'escons els que decideixen la força política a Catalunya. Igual a Espanya, tot sigui dit. Llei que federalistes, els de l'agonitzant tercera via, i altres es passen per l'aixella, exigint als sobiranistes una obligació que els unitaristes no s'apliquen".

"Aquí rau el problema. El franquisme era nacionalisme espanyol extrem, però els seus pressupòsits formen part ideològica de la dreta i esquerra. Espanya, per ells, és una llengua, una pàtria, un estat. Cap intel·lectual honest ho pot defensar, per això callen" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat