
"Les bondats característiques de la CUP -el rebuig als lideratges, l'assemblearisme, la convicció indestructible- poden esdevenir inconvenients quan, a causa del mateix èxit electoral, la lluita s'ha de cenyir a la incòmoda cotilla de la gestió".
L'historiador Toni Soler ha puntualitzat que la CUP ha anat "conquerint posicions" des de la seva feina de base "una feinada de dècades, que fins no fa gaire passava desapercebuda" i que "no té res a veure amb el boom de Podem i de Ciutadans, ordit als platós de televisió i per aquesta raó sotmès als capriciosos vaivens de l'opinió pública oficial".
"És cert que --ha dit a l'article La CUP i els seus votants-- l'entorn mediàtic de CiU ha mimat David Fernàndez (abraçada de l'ós inclosa), sobretot per fer-li la pinça a ERC; també és veritat que l'espanyolisme local ha intentat presentar la CUP com un grup d'escolanets d'Artur Mas, i no se n'ha sortit. La CUP manté el seu rumb de manera insubornable, i això agrada als votants."
Soler ha continuat dient que la CUP és "un actiu enorme" per al procés sobiranista, "perquè l'ha dotat d'una forta càrrega regeneradora, i ha permès un acostament a grans bosses d'electors metropolitans que en altres circumstàncies haurien estat presa fàcil del lerrouxisme". "Sense la CUP, l'independentisme no hauria aconseguit mai desallotjar un Albiol o un Bustos" ha reblat.
"Però les bondats característiques de la CUP -el rebuig als lideratges, l'assemblearisme, la convicció indestructible- poden esdevenir inconvenients quan, a causa del mateix èxit electoral, la lluita s'ha de cenyir a la incòmoda cotilla de la gestió" ha alertat l'historiador.
"La CUP té ara molts més electors que militants. Quan un partit creix ha de prendre una decisió complicada: blindar-se ideològicament o mirar d'assemblar-se als nous votants per seguir creixent. Diria que Podem i Ciutadans, guiats per la impaciència, han optat per la segona opció, que els situa més a la dreta d'on eren inicialment. I la CUP? Què farà?" ha conclòs.