Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de novembre del 2009 | 15:47
Cartes al director · Política

Un col·legi de Palma ofereix intercanvis si els alumnes parlen castellà a casa

El Colegio San Cayetano de Palma ofereix intercanvis als seus alumnes per aprendre alemany a Alemanya. Intercanvis consistents a passar un mes a una casa alemanya i matriculat a l'institut KWRG (Kaiser Wihelm und Ratsgymnasiu) d'Hannover mentre el col·legi acull a membres d'aquest institut. Aquest institut alemany ofereix intercanvis amb diversos països i San Cayetano presumeix de ser l'únic centre "espanyol" escollit per a fer-los.

s evident que si l'estada dels alumnes mallorquins requereix de l'allotjament en una família alemanya també s'exigeix la reciprocitat amb la família resident a Mallorca, però no tots els alumnes compten amb igualtat de condicions per ser seleccionats, cal que durant l'estada de l'estudiant estranger es parli en castellà pel qual s'exigeix als alumnes que no tinguin el castellà com a llengua domèstica que (ja sigui perquè parlen mallorquí a casa o perquè parlin alguna llengua diferent del català o el castellà com ara el noruec o el portuguès) l'adoptin si volen ser candidats a aquests intercanvis.

Aquest col·legi ja ha demostrat en nombroses ocasions que la presència del català li és molesta. Per exemple, és habitual que els alumnes que s'incorporen tardanament al centre i provenen d'un entorn rural mallorquí i tenen dificultats per expressar-se en castellà se'ls separi durant algunes hores perquè aprenguin una bona fonètica i un bon domini del castellà per seguir les classes. Evidentment, a aquells estudiants que presenten un nivell baix o nul de català, no se'ls sotmet a aquest reforç segregatori.

Ara, a més, afegeix la cirereta al pastís amb un programa d'intercanvis que tracta com a estrangers als autòctons (equipara als nens catalanoparlants als de les llengües no oficials a Mallorca fent-los renunciar a la seva llengua en l'àmbit domèstic) i com a autòctons als al·lòctons (sempre i quan siguin al·lòctons que parlin castellà).

Davant d'aquests casos, cap crítica. Cap administració veu irregularitats en l'actuació d'aquest centre? Evidentment no. Res podem esperar d'unes administracions que veuen normal aquesta subordinació o que no la veuen punible o, en el pitjor dels casos, que no s'atreveixen a fer res contra l'escola on duen els fills les famílies adinerades i coentes de Mallorca.

Som nosaltres, les persones qui ens sentim insultades per aquests comportaments les qui hem d'actuar, cal denunciar obertament i intentar desprestigiar totes aquelles entitats que odien la nostra llengua i cultura i cal organitzar-se contra aquesta coentor que si no detectem i ataquem s'instal·larà cada dia més en la nostra societat. No podem veure com a normals aquests comportaments que la burgesia mallorquina està posant en pràctica de manera quotidiana. Són aquests "petits" atacs els que es tornen en prejudicis sobre la utilitat de la llengua catalana els qui pretenen entrar en l'imaginari dels nostres joves i adults. Però no som idiotes, i cada com som més les qui veiem els comportaments rancis i coents d'aquesta burgesia i les qui no ens creiem les seves mentides que tant mal han fet al poble català.

I, també, cada cop som més les persones que estem disposades a defensar la llengua i cultura catalanes a Mallorca.

Òscar-Adrià Ibáñez Ferreté és militant de l'assemblea de Mallorca d'Endavant (OSAN)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Política catalana
Castellà envia un missatge al PDECat: nosaltres no som l'enemic i hem de col·laborar al màxim en l'objectiu final
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Notícia · Política catalana
Antoni Castellà afirma que si hi ha una majoria que va a votar, la legitimitat de la legalitat serà la catalana
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Entrevista · Nació Digital
"Sense la nostra decisió, CiU no s'hauria trencat mai": Demòcrates de Catalunya fa un any
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Indica publicitat