Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de març del 2012 | 16:45
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

El PQ aixeca el cap

Mentre els catalans ja disposem d'una nova eina per arribar a l'Estat propi, l'Assemblea Nacional Catalana, els quebequesos sembla que comencen a aixecar el cap després d'anys de sequera sobiranista.

La líder del Partit Quebequès (PQ), Pauline Marois, ha guanyat popularitat les darreres setmanes i es consolida com una alternativa als liberals (PL) del president Jean Charest. Els darrers anys han estat un veritable malson per al PQ, que ha acabat pagant la desorientació ideològica i la falta de lideratge amb escissions de tota mena.

D'una banda, l'exministre quebequès François Legault va organitzar fa pocs mesos un moviment que ha culminat amb la creació d'un nou partit anomenat Coalition Avenir Québec. Una formació de centredreta i "autonomista". De l'altra, la nova formació Option Nationale aposta per la proclamació de la independència per mandat electoral i compta amb diversos exdiputats trànsfugues del PQ encapçalats per Jean Martin Aussant. Tot plegat ha suposat una sagnia de diputats (n'ha perdut vuit) i de militància al PQ. Aquesta situació va arribar a provocar situacions de veritable crisi quan el diputat Bernard Drainville (PQ) arribà a insinuar públicament que el PQ podria arribar a desaparèixer el gener passat.
El PQ aixeca el cap i ho fa per governar la propera legislatura amb un projecte independentista sòlid
Però les darreres setmanes, la líder del PQ Pauline Marois podria haver girat la truita. Les enquestes que havien arribat a donar un terç per a cada partit (PQ, PL, CAQ) sembla que han quedat enrere i ara és el PQ el que encapçala la intenció de vot d'unes eleccions que en teoria haurien de tenir lloc el 2013, encara que es podrien avançar. Les mateixes enquestes assenyalen que Marois es consolida com a líder més ben valorada i un 25% dels electors consideren que seria la millor primera ministra.

D'altra banda, la creació d'un Comitè per la sobirania d'intel·lectuals afins al partit ha generat expectativa entre l'electorat més nacionalista, que veu en aquest comitè una proposta nova després del fracàs de la "governança sobiranista", la política que dominava el partit des del 2005. Finalment, ahir un pes pesat de la política quebequesa, l'exprimer ministre Bernard Landry, feia una crida a les pàgines del diari Le Devoir a tots els independentistes perquè tornin a donar suport al partit.

Tot apunta, doncs, que el PQ aixeca el cap i ho fa per governar la propera legislatura amb un projecte independentista sòlid. Si els consells del Comitè per la sobirania són escoltats en l'elaboració del nou programa polític, el Quebec podria viure un tercer referèndum sobre la secessió en un futur no gaire llunyà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat