
La pressió de Madrid pel compliment dels objectius de dèficit sembla ser que ha afluixat aquesta setmana, el Govern dóna per fet que no tindrà problemes malgrat doblar el dèficit pressupostari previst. La Generalitat tancaria el 2011 amb un dèficit del 2,6%, exactament dues vegades el que requeria la Moncloa.
La reunió dels representants del Departament d'Economia d'ahir al Ministeri d'Hisenda va servir perquè s' exposéssin les retallades pressupostàries que s'han dut a terme i la Generalitat es comprometés a presentar un pla de cara al 2012-2014 que buscaria reequilibrar els pressupostos.
La Vicepresidenta Joana Ortega reiterava aquest matí que és impossible complir l'objectiu marcat per Madrid; Ortega ha defensat una vegada més que sigui el Parlament qui fixi els objectius de dèficit. A més a més, la Vicepresidenta ha recordat que els càlculs del conseller Mas-Colell situen el dèficit sobre el 0,14% el 2018 de manera que s'avançaria dos anys a les previsions estatals.
La causa principal de la situació de la tresoreria de la Generalitat no és l'administració interior sinó un dèficit fiscal que continua sent proper al 9% del PIB
Malgrat tot, aquest migdia José Blanco ha evitat aclarir si el Govern espanyol farà els ulls grossos, i quan ha estat preguntat sobre la qüestió del dèficit s'ha limitat a rellegir la nota feta pública aquest dimecres on el Govern espanyol admetia que Catalunya podria tancar "amb possibles desviacions" el pressupost d'aquest any. Mentrestant el Govern d'Artur Mas anunciava avui noves retallades per mirar de quadrar els pressupostos, aquesta vegada al sector de Sanitat. Segons ha anunciat el director general de l'Institut Català de Salut (ICS) el personal mèdic hauria d'acceptar rebaixes salarials a finals d'any per tal d'estalviar al Govern 45 milions d'euros a finals d'aquest any.
Diverses veus però han recordat que la causa principal de la situació de la tresoreria de la Generalitat no és l'administració interior sinó un dèficit fiscal que continua essent proper al 9% del PIB. Mentre comunitats autònomes, com Castella-La Manxa, són receptores netes de l'Estat presenten dèficits molt elevats, Catalunya fa un esforç fiscal molt per sobre de la mitjana i a més a més és obligada a quadrar els pressupostos.