
En uns moments en què la qualitat i pluralitat de la informació pública a Catalunya corren perill de mort --una situació mai viscuda des de la transició democràtica--, el Govern ha llançat allò que pretén ser una bombona d'oxigen per la seva imatge.
Aquesta setmana Francesc Homs ha presentat un paquet de mesures estructurals que busquen reformar la totalitat de la comunicació pública catalana. El canvi de model en l'espectre català de comunicació s'atansa: cap on anem?
El govern ha aprofitat el moment d'ebullició actual al sector comunicatiu públic català per a reformar-lo de dalt a baix. De manera paral·lela als ERO's que a finals d'aquest mes s'han de fer efectius a TV3, Catalunya Ràdio i a l'ACN, i també a les manifestacions i concentracions setmanals dels afectats per la desregulació de la comunicació pública del país, el Consell Executiu ha iniciat la redacció de l'Avantprojecte de llei per a la transparència i sostenibilitat del sector de la comunicació.
Amb aquesta norma el govern ha trobat una neteja de cara perfecta: les mesures van encaminades, segons Homs, a reforçar els mitjans de comunicació públics a través de la desgovernamentalització, la transparència i la simplificació administrativa, i a pal·liar l'impacte de la crisi econòmica sobre aquest estructura.
Un seguit de modificacions legals més nominals que no pas pràctiques canviaran en els propers mesos la dependència de la CCMA: aquesta passarà de penjar directament de Presidència a fer-ho del Parlament. Amb tot, el govern es reserva l'exclusivitat d'aquelles qüestions més trascendents, com la dotació pressupostària de l'ens o l'elaboració del contracte-programa que ha de seguir.
Neteja de cara perfecta: les mesures van encaminades a la desgovernamentalització, la transparència i la simplificació administrativa"
Quant a la remuneració dels consellers, aquesta variarà en funció de la seva dedicació dels membres de la directiva tant de la CCMA com del CAC. Ara, l'Executiu vol introduir que l'obligatorietat de la dedicació exclusiva només es limiti als presidents dels dos organismes. Tanmateix, la dedicació de la resta de membres vindrà remunerada a través de dietes, una qüestió que deixa en l'ambiguitat més absoluta l'estalvi que se n'ha de treure d'aquesta mesura.
Finalment, el govern ha aprovat l'eliminació de les clàusules de confidencialitat que es realitzen entre els mitjans públics i els seus proveïdors. Per a Homs, és una incoherència que en altres àmbits del sector públic es coneguin els imports de les factures amb tercers i no en l'audiovisual. El paquet de mesures també inclou una mínima inversió publicitària de l'Administració als mitjans de proximitat en una proporció "ajustada" al seu pes real en l'espai català de comunicació, per tal de garantir-ne la seva supervivència.