Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de maig del 2009 | 14:20
Crònica · Cultura

C de Cultura

Max Cahner fa una definició tremendament lúcida quan parla de "Catalunya amb C de cultura" per descriure la importància que té pel nostre país el fet cultural, una de les "pedres angulars de Catalunya". s així com qualsevol notícia relativa a l'àmbit cultural té un impacte que transcendeix aquest àmbit.


La setmana passada el conseller de cultura va informar sobre la proposta de pla d'equipaments culturals, elaborat conjuntament amb ajuntaments i diputacions del país. Barcelona entra en un negociat a part per ser la capital. Les xifres del pla són importants si tenim en compte la precària situació financera de la Generalitat. Es tracta d'invertir fins a 1.600 milions d'euros fins al 2019, consensuant inversions conjuntes i coordinades de fins al 50% amb ajuntaments. Quan es parla d'equipaments el pla es refereix especialment a arxius, biblioteques, museus, teatres- auditori, museus- centre d'art i espais polivalents. Per a la preparació d'aquest pla s'ha fet un treball previ que inclou un estudi sobre consum cultural de la població catalana i un inventari dels equipaments culturals.

Per posar en perspectiva la xifra de 1.600 milions d'euros, cal tenir present que el pressupost del Departament de Cultura pel 2009 és de 650 milions d'euros, que es reparteix aproximadament a parts iguals entre l'àrea de cultura i l'àrea de comunicació. Per tant aquest pla pot equivaldre a uns 10 anys de pressupost del Departament. Ara bé, si considerem la cultura com una pedra angular de Catalunya, hauríem de preguntar-nos com és que el pressupost del Departament només representa un pírric 2,2% del pressupost de la Generalitat.

Ens podem imaginar el que podríem aconseguir i el que podríem generar per a tot el país si aquest pressupost fos, per dir una xifra encara modesta, d'un 10%? El plantejament d'aquesta iniciativa és excel·lent i s'ha d'aplaudir, però caldrà que compti amb el caràcter persistent, innovador i creatiu que ha caracteritzat l'àmbit cultural català. No hem d'oblidar que tot procés creatiu és un acte d'intel·ligència que a Catalunya té un gran efecte multiplicador sobre el conjunt de la societat que acaba enfortint el país. s per això que és extraordinàriament important que es facin polítiques coordinades com la que s'acaba d'enunciar, però no podem deixar de dir que calen més recursos per poder anar més lluny.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat