Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de desembre del 2009 | 13:59
Crònica · Cultura

Som independents, amb la cultura.

Ja hem comentat en més d'una ocasió que Barcelona, com a cap i casal de Catalunya té un paper molt important, de vegades cabdal, en molts àmbits. El de cultura n'és un, i els projectes culturals que es desenvolupen en la capital projecten una imatge més enllà

de les nostres fronteres i pot tenir un efecte estimulant per a la resta del país.

Això queda àmpliament reflectit en una interessantíssima entrevista a Salvador Sunyer, director del Festival Temporada Alta. Salvador Sunyer parlar de forma lúcida i amb la tranquil·litat de saber de què parla. La dinamització i èxit del festival no és cap casualitat. Respon a unes idees molt clares i desacomplexades, com ho demostra l'afirmació de Sunyer quan diu que: "Amb l'única cosa que som independents és amb la cultura. I si tinguessin visió de país veuríem que la cultura és tan essencial com l'educació." Aquesta afirmació va acompanyada d'una reflexió sobre la importància de trobar un model cultural de país.

Aquesta és una assignatura pendent que no s'ha acabat de resoldre tan els governs presidits per Jordi Pujol com pels del tripartit. La novetat és que ara hi ha un cert canvi qualitatiu, però limitat per uns pressupostos de mínims i crònicament baixos. En aquest sentit, en la segona entrega de les memòries del President Jordi Pujol (Temps de construir, 1980-1993) aquest explica que la història de Catalunya i la seva realitat es poden explicar en no més de cinc segons "Catalunya és l'empelt entre Jaume I i la revolució econòmica dels segles XVIII i XIX". Si bé és una definició vàlida, però forçadament reduccionista i sintètica, l'absència de la referència a l'element cultural pot ser simptomàtica. No podem oblidar que el projecte cultural de país és el que dóna sentit als projectes polítics i econòmics.

Tot plegat són reflexions que sorgeixen a propòsit de l'entrevista a Salvador Sunyer i de l'impacte que el Festival Temporada Alta suposa per a la nostra cultura, amb uns recursos que per exemple són la meitat dels destinats al Festival Grec de Barcelona, que se celebra el mes de Juliol. Potser ara ha arribat l'hora de treballar més clarament per potenciar la col·laboració entre diferents agents culturals del país (el Lliure, en TNC, el Mercat de les Flors....), que massa sovint van per lliure, i començar a definir un model cultural més nítid. 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat