Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de de juliol del 2010 | 13:54
Crònica · Economia

Llei espanyola de caixes +TC=control del poder financer català

De moment, el pla va sobre rodes. Hi ha acord PSOE-PP per reformar la llei d'òrgans rectors de Caixes d'Estalvi (Lorca) i la sentència del Tribunal Constitucional anul·la les competències de la Generalitat en matèria de caixes d'estalvis. Feia molts anys que els dos partits majoritaris espanyols intentaven pactar una llei de caixes que servís per controlar més les entitats i sotmetre-les als seus interessos, i sobretot, trencar l'harmonia del sistema financer català. La crisi els ho ha posat molt fàcil. Les entitats financeres s'han vist abocades a les fusions, potser per necessitat autèntica, potser per pressions polítiques. Sigui com sigui, el resultat és que el sistema de caixes passarà a control espanyol amb més claredat.

D'una banda, ja hi ha consens perquè la llei espanyola de caixes permeti privatitzar el 100% de les caixes amb dificultats financeres, és a dir, transformar-les en bancs, amb el centre de decisió, és clar, a Madrid. Però el més significatiu serà que aquesta reforma restarà poder a la Generalitat en la supervisió de les entitats amb seu social al seu territori, rebentant així la llei catalana de caixes. El pla per desmembrar el sistema financer català es completa amb la sentència de l'Estatut, que declara nuls els articles 120 i 126 que atribueixen a la Generalitat competències compartides amb l'Estatut en matèria de caixes d'estalvis i les entitats de crèdit, respectivament. L'article de les caixes queda així: "Correspon a la Generalitat, en matèria de caixes d'estalvis catalanes, la competència compartida sobre l'activitat financera, d'acord amb les bases que fixi l'Estat".

L'estatut fixava que la Generalitat tenia competències "compartides" sobre l'activitat financera de les caixes d'estalvi d'acord amb "els principis, les regles i els estàndards mínims que estableixin" les bases estatals. Aquest incís ha estat declarat inconstitucional i obliga la part catalana a legislar d'acord amb el contingut de les "bases estatals".

El TC també ha aplicat la mateixa doctrina en l'article 126, referit a les competències sobre mutualitats i assegurances i les subjecta a la llei de bases de l'estat. El legislador català, per tal de poder tenir un cert marge competencial i diferenciat de l'Estat, havia incorporat l'incís "els principis, regles i estàndards mínims fixats" en la legislació espanyola. Ara, el Tribunal Constitucional retalla aquest marge de competència i obliga la Generalitat a adaptar-se totalment a les bases estatals.

A partir del dia 12 de juliol, quan es preveu que es conegui la totalitat de la sentència, es podrà valorar més a fons la magnitud de l'agressió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat