Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de de maig del 2015 | 15:46
Crònica · Illes Balears

Les urnes escriuen el comiat de Bauzá

Diumenge vespre es confirmava la fi del bipartidisme i de les majories absolutes. Els resultats electorals mostren clarament que el mapa polític espanyol ha canviat, i de quina manera.

Toni Palau · El PP perd entorn a uns 2.000.000 de vots que obren les portes de les institucions espanyoles a partits com Podemos i C's, tant a nivell municipal com autonòmic. Cal dir que Podemos i Ciutadans no són els únics beneficiats ja que la pèrdua de vots de la dreta reforça partits regionalistes com MÉS i Compromís per Valencia, que han aconseguit uns resultats record.

Fins i tot el partit d'Ada Colau, Guanyem, ha aconseguit guanyar les eleccions municipals de Barcelona deixant en segon lloc a la dreta independentista. Observant els resultats veiem un perdedor molt clar, el PP. La "marca PP" no convenç, genera rebuig i tot i que el seu discurs sigui el de "hem guanyat les eleccions" hem de recordar que han perdut el 95% de les seves majories absolutes, basta veure les seves cares per saber que són un partit que, a hores d'ara, no té ni idea del què han de fer per aturar aquesta sangria de vots, cara a les eleccions generals.

A continuació, ens centrarem en els resultats electorals de les Illes Balears. Concretament, farem un breu anàlisi dels escons obtinguts per cada partit al parlament autonòmic balear: PP: Sense cap tipus de dubte, el PP de J. R. Bauzá és el gran perdedor d'aquestes eleccions. Si fa 4 anys el seu partit obtenia la majoria absoluta amb unes xifres record, diumenge, José Ramón aconseguia un altre record: el de perdre 60.000 vots i 15 escons en menys de 4 anys. El PP aconsegueix 20 escons (el pitjor resultat de la seva historia) que no li serveixen per formar govern ni per fer pactes.

A més, les reaccions no s'han fet esperar, el president en funcions J. R. Bauzá anunciava que després de l'estiu deixarà la presidència del partit. Aquest fet obre un seguit de preguntes com: qui serà el nou candidat? S'ha acabat el TIL en totes les seves formes? El que sabem segur, donada la impossibilitat de fer pactes, és que el PP està condemnat a fer oposició durant 4 anys.

PSIB: El partit socialista es deixa 20.000 vots que el fan perdre 4 escons respecte els resultats del 2011. Ha aconseguit 14 escons que poden ser claus a l'hora de formar govern i d'arribar a pactes amb altres formacions, però la pregunta és: sabrà el PSIB acceptar el seu nou paper (proporcional als resultats) per intentar arribar a pactes amb partits com Podem i MÉS?
La història ofereix una oportunitat d'or les esquerres per donar una lliçó de democràcia i consens a les dretes"
PODEMOS: la formació de A. Jarabo entra amb força a la cambra autonòmica, aconsegueix 62.000 vots que li donen 10 escons a la cambra parlamentària. El partit de Pablo Iglesias continua amb molt bona dinàmica i aconsegueix ser el partit que castiga al PP llevant-li vots, sembla que els arguments dels Mass Media no convencen als ciutadans que continuen donant suport a aquesta formació. Els seus 10 escons seran claus a l'hora de formar un multi pacte que pugui assegurar un govern d'esquerres a les Illes Balears. Serà Podemos capaç d'apropar postures amb els partits que anomena "casta"?

MÉS: Resultats històrics per la formació MÉS, que aconsegueix rompre el seu sostre electoral amb 65.000 vots i 9 escons. Aquests resultats reforcen el model de democràcia participativa que ha defensat el partit en els darrers anys. També se'ls ha de reconèixer el mèrit del seva campanya electoral amb la que han demostrat un bon coneixement de les eines 2.0, amb les quals han reforçat la campanya clàssica . Amb aquests 9 escons, disfrutarà d'una nova posició de poder dins el parlament autonòmic amb un paper molt significatiu, ja que MÉS pot ser el partit encarregat d'apropar postures entre PSIB i PODEM, donant-li un pes més gran en el que poden ser els nous pactes post electorals d'esquerres.

El PI: el Partit de J. Font aprofita el desgast del PP a la part Forana i aconsegueix 34.000 vots que li donen 3 escons a la cambra autonòmica. Els resultats del PI són una autèntica sorpresa, ja que ni el mateix CIS els donava representació a les enquestes pre-electorals.

C'S: Ciutadans aconsegueixen 2 escons, sembla que a les Illes Balears la cara d'Albert Rivera no basta per aconseguir ni la meitat d'escons que li donaven les enquestes prèvies a les eleccions. El desconeixement que té la gent de X. Pericay i la falta de candidatura a Menorca fan que C's només aconsegueixi 2 escons, inútils per fer qualsevol pacte.

GxF: Gent per Formentera tornen a repetir els resultats de l'any 2011, 2000 vots amb els quals mantenen el seu escó.(1)

El nivell de participació no ha variat respecte a les anteriors eleccions (41% d'abstenció), aquest fet ens indica que els ciutadans han realitzat un vot de càstig, ja que bona part de l'electorat del PP s'ha decantat per l'abstenció o bé ha donat el seu vot a altres partits. La conclusió és clara, des del meu punt de vista, la història ofereix una oportunitat d'or les esquerres per donar una lliçó de democràcia i consens a les dretes.

Les forces polítiques d'esquerres tenen l'oportunitat de formar governs que pot ser no faran una gran quantitat de polítiques, però si podran realitzar grans projectes que ofereixin un canvi socioeconòmic. Els ciutadans han votat en clau de canvi, tant a les Illes Balears com a la resta d'Espanya i la pregunta és: Sabrà aprofitar l'esquerra aquests resultats electorals?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat