Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de gener del 2010 | 13:30
Crònica · Economia

Emergeix el primer parany del finançament

Molts experts ja ho alertaven. El nou model de finançament contenia algunes trampes que podien passar factura a les finances catalanes. Una d'elles era que els ingressos públics queden condicionats en part a la situació econòmica de cada exercici. Èpoques de bonança econòmica equivaldran a més ingressos per a la caixa catalana, però les èpoques de vaques magres en retallaran els ingressos. El 2009, com se sap, ha estat un any del segon grup. I el 2010, tampoc no serà un any de creixement, amb sort, serà l'any en què l'economia començarà a respirar.

El Govern català ha fet el primer anàlisi de l'impacte del nou model en els seus comptes, i en treu dues conclusions. El nou finançament i la disposició addicional tercera sobre inversió estatal de l'Estatut permetran reduir el dèficit fiscal de Catalunya fins a un 30% - l'espoli quedaria entre el 5,3% i el 7,2% del PIB-, uns 4.560 milions d'euros, segons un estudi econòmic publicat en la revista Paradigmes, que edita la Generalitat. El Ministeri d'Economia va reconèixer un dèficit fiscal de Catalunya -la diferència entre els impostos pagats pels ciutadans d'una comunitat i el que reben a canvi en concepte d'inversió pública- en l'any 2005 entre el 8,69% i el 8,7% del seu PIB.

Però el mateix informe, elaborat per un assessor del conseller Josep Huguet, adverteix que "els efectes de la crisi econòmica sobre els ingressos públics possiblement esmorteiran, durant els primers exercicis de vigència, les potencialitats de generació de recursos del nou sistema de finançament". s a dir, que la vinculació excessiva dels ingressos de la Generalitat amb el nou model al comportament de l'economia, minvarà la capacitat financera de l'executiu català, tal com havien advertit molts experts.

"No obstant això, superada aquesta conjuntura inicial, cal esperar, d'acord amb les estimacions teòriques efectuades, que la seva aplicació representi un avanç clar i perceptible en el reequilibri de les relacions financeres de Catalunya amb l'Estat espanyol", conclou l'informe.

Al marge de les xifres, el més rellevant és que el nou model està massa lligat a la conjuntura econòmica, malgrat que en el moment de la seva aprovació, els partits que hi van donar suport, i també l'executiu espanyol, van preferir tapar aquest punt per no deslluir l'acord. Doncs bé, el primer any ja ha donat la raó als qui advertien de les trampes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat