Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de maig del 2009 | 13:43
Crònica · Economia

Si Catalunya no pot ajudar l'automòbil, ja ho fa ZP en nom d'Espanya

Som el territori en què el sector de l'automòbil i la indústria auxiliar té el major pes de l'Estat. Les plantes catalanes de Nissan i Seat generen el 10% de l'ocupació del país. Però el govern català està lligat de mans i peus i ni tan sols pot ajudar un sector vital per a la seva economia tant com voldria.


S'han venut 9.325 vehicles a l'abril, un 48,1% menys que el mateix mes del 2008. Les ajudes directes al comprador serien un bon estímul per frenar la caiguda de les vendes. Navarra ofereix  ajudes d'entre 1.200 i 2.200 euros, en funció de la contaminació produïda pel vehicle adquirit. Aquest sistema ja s'aplica en diversos països europeus, i de fet, no suposa un perjudici per a l'Estat, perquè ingressa igualment l'IVA, i en canvi, pot donar un respir a un sector que s'esfondra i que viu amb l'ombra permanent de les amenaces de deslocalitzacions i expedients de regulació d'ocupació.

La Federació d'Associacions de Concessionaris d'Automoció (Faconauto), la Federació Catalana de Venedors de Vehicles a Motor (Fecavem) i el Gremi de Venedors de Vehicles a Motor (Gvvm) demanaven fa uns dies a la Generalitat un pla de renovació del parc automobilístic que contempli incentius de fins a 1.500 euros per a la compra.

Catalunya voldria poder aplicar aquestes ajudes, però ofegada per un mal finançament es veu incapaç d'aventurar-se com sí que ho ha fet Navarra, que gaudeix del concert econòmic. Per això, el conseller Josep Huguet va haver d'aclarir que l'eufòria que s'havia estès des de Barcelona, coincidint amb la celebració del Saló de l'Automòbil, que alguns territoris de l'Estat oferiran ajudes per a la compra de vehicles nous i de segona mà, no ha d'alegrar els catalans. I no pas per manca de voluntat, sinó per manca de diners. Huguet va advertir que el govern català no pot destinar ni un euro a aquesta mesura perquè ni tan sols pot cobrir moltes necessitats bàsiques dels ciutadans. 

De la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, va alertar que els recursos de la Generalitat són escassos i que aquesta petició haurien de plantejar, en tot cas, "en una altra finestreta". Segons Montilla, no és la Generalitat la que ha de posar en marxa el pla Prever, com a Navarra, perquè té "una manca de recursos àmpliament coneguda".

Però arriba el salvador. Rodríguez Zapatero ha anunciat aquest dimarts, en el marc del debat de política general espanyola, ajudes estatals per comprar vehicles. Ras i curt. Que ningú no posi com a argument per demanar un millor finançament la manca de diners per ajudar els que es volen canviar el cotxe, ja ho fa el totpoderós estat, això sí, amb els diners dels catalans, valencians i illencs espoliats. La llàstima és que segurament Zapatero donarà les ajudes i es presentarà com l'home que va salvar l'economia del desastre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat