Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de d'octubre del 2012 | 16:58
Crònica · Euskal Herria
Antoni Batista
Periodista i escriptor

Tornarà a ploure a tot Euskal Herria

Una de les primeres mesures que van prendre els directius d'Euskal Telebista nomenats pel Govern ara sortint del PSE i el PP, va ser reduir el mapa del temps a les tres províncies bascongades, extirpant-hi Navarra i Iparralde. Ara, tornarà ploure a tot Euskal Herria.

Bilbo · Una de les característiques de l'executiu de Patxi López va ser l'espanyolització, imposar per decret una hegemonia de l'espanyolisme que era virtual: les eleccions de 2009 les havia guanyades el PNB i l'esquerra abertzale era il·legal. Aquest espanyolisme per decret també ha estat una de les raons del càstig que les dues formacions han sofert als comicis del diumenge passat. 

Les urnes han demostrat que la societat basca és clarament abertzale, com d'altra banda han anat demostrant des que la Constitució Espanyola va ser derrotada per la suma d'abstenció i vots negatius; és clar que d'aquella abstenció no se'n recorden ara els qui sustenten la seva derrota amb l'excusa de mal pagador dels que es van quedar a casa.

Les properes setmanes ens diran com s'articula aquest mapa nacionalista, si hi ha un acord patriòtic de mínims en el gran tema del dret a decidir, encara que es governi el dia a dia amb geometria variable, o si el PNB s'estima més deixar refredar l'impuls de l'independentisme almenys fins a veure què passa a Catalunya.

Tot Espanya, i els poders fàctics interns del PNB amb casa a Neguri però amb consell d'Administració a Madrid, impel·leixen el partit a deixar de banda l'esquerra abertzale i acordar amb el PSE i fins i tot amb el PP. Però el PNB també té una substancial massa crítica independentista i sap del risc que corre en els temps que corren deixant la il·lusió del gran canvi, en una societat en crisi i governs d'impopulars mesures, en mans d'EH Bildu. Veurem, doncs, com s'articula el mapa nacionalista, però sabem si més no que canviarà el mapa del temps.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat