Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de de març del 2014 | 17:50
Crònica

Ho enteneu? No són els calers, és la dignitat nacional

Sembla que la nevera de la Moncloa en la que s'hi troba la pastanaga de l'Estat, eina per a entabanar les elits catalanes que han viscut del negoci d'Espanya, s'està mig obrint. Els que la volen obrir del tot, però, no s'adonen que la pastanaga s'ha pansit fins a podrir-se, i que la societat catalana ja no està per a més trampes. Tarradellas, Constitució, Estat de les Autonomies, Estatuts passats pel ribot, sistemes de finançament, peix al cove...

Tot això és el passat, és vell i està superat per la ferma voluntat del poble de Catalunya. I una operació d'aquestes característiques a dia d'avui no seria més que un vescanvi d'uns quants calers per 10 o 15 anys més de submissió i assimilació nacional, cultural i lingüística. Com a màxim tindríem un descafeïnat pacte fiscal o una millora del sistema de finançament.

A Catalunya avui hi ha una altra situació: les noves generacions que no van viure la transició democràtica --i les que sí la van viure i han vist l'engany que aquesta va representar-- volen evitar de repetir els autoenganys del passat. I per això ara volen el dret a decidir, per tal de construir el seu propi projecte nacional, conscients que els catalans tenim la força i la il·lusió --i la capacitat-- d'ésser un país normal europeu, sense tutel·les, sense una nació espanyola que ens vol forçar a assimilar-nos al seu projecte nacional.

L'Espanya plurinacional, pluricultural i plurilingüística no ha estat ni és possible. Sols volen el seu projecte, una grande, libre e indivisible, i si l'acceptem correm el perill de desaparèixer, d'entrar en la decadència, de perdre la nostra identitat nacional i, com ara, ésser invisibles al món quan aquest es globalitza.

L'Estat i els seus aparells, les màfies econòmiques i polítiques del poder, no volen acceptar Catalunya com una nació que pugui parlar amb ells de tu a tu i per això estan decidits a no cedir i a fer tot el possible perquè els seus aparells, els poderosos i la quinta columna unionista facin veure i menystinguin l'actual revolució nacional catalana pacífica, cívica i democràtica.

La seva ofensiva potser tindria èxit si fóssim al segle XIX i a bona part del XX perquè podrien usar allò que millor saben fer: la força i la violència. Però avui dia, al segle XXI i a l'Europa occidental... ¿com s'ho faran? Han d'entendre que sols podran aturar el procés amb democràcia: ¿seràn capaços d'acceptar-ho?

No podem perdre més el temps, aquest 2014 el nostre poble està ferm i convençut de la seva voluntat d'ésser i de que som capaços d'assolir Ítaca. Ni un pas enrere, doncs. Si ens mantenim ferms i ampliem el suport a tota la nostra societat, i si finalment deixem de ser invisibles al món, guanyarem. No us deixeu entabanar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat