Tothom recorda el cas de la traductora marroquina Saïda Saadouki, acomiadada de la seva feina a la guàrdia civil per parlar en català. Els fets varen ser denunciats l'any 2007 per ella mateixa i per l'Obra Cultural Balear, amb un important ressò mediàtic, tant a la premsa mallorquina com a la continental. Són especialment conegudes les declaracions del capità de la guàrdia civil, Bartolomé del Amor, que la va anomenar, segons ella mateixa, "mora catalanista", i va menysprear la llengua catalana amb afirmacions com ara "no hi ha res que odiem més que aquesta llengua i els que la parlen".
Doncs bé, arran d'aquesta descripció dels fets, del Amor la va denunciar per injúries i calúmnies. El cas, després d'haver estat posposat dues vegades, finalment es va dur a judici el passat 4 de novembre. La vista es va caracteritzar per la desaparició de proves bàsiques per a la defensa -no s'hi va presentar la cinta de vídeo que va enregistrar els fets que varen tenir lloc a l'exterior de la caserna- i per l'abundància de testimonis de l'acusació, amb declaracions totalment contradictòries i incongruents. L'apel·lació a la llibertat d'expressió feta per l'advocat de la defensa; l'existència d'unes declaracions en què el delegat del Govern, Ramon Socias, reconeixia els fets i demanava perdó a Saïda Saadouki; així com els antecedents penals de Bartolomé del Amor (condemnat per haver apallissat un sindicalista detingut l'any 1993), no varen fer variar el veredicte de la jutgessa Concepción Moncada, que va condemnar Saïda Saadouki a una multa per injúries.
L'endemà de la sentència, l'Obra Cultural Balear va manifestar, de nou, el seu suport total a la traductora, i el seu descontent perquè tant ells com Saïda Saadouki s'havien assabentat del contingut de la sentència a través de la premsa. L'OCB es va mostrar partidària d'apel·lar la sentència. L'entitat també va reiterar el seu compromís de denunciar públicament qualsevol agressió contra els drets lingüístics i va animar els ciutadans, així mateix, a donar a conèixer qualsevol atac al dret a fer servir la nostra llengua. A més, l'OCB es va comprometre també a internacionalitzar el cas, tot fent arribar un dossier a les institucions europees. Per últim, l'OCB va reiterar la seva crítica al delegat del govern, Ramon Socias, considerat responsable polític d'aquesta situació, ja que ha demostrat reiteradament la seva deixadesa i passivitat davant les agressions de les forces de seguretat de l'estat contra els drets lingüístics.
Finalment avui s'ha fet públic que Saïda Saadouki recorrerà la sentència judicial a l'Audiència Provincial de Palma. El cas no està ni molt manco tancat i les entitats defensores de la llengua catalana continuaran fent força perquè es faci justícia. Com també en faran en el cas d'Iván Cortés, que va ser agredit per un guàrdia civil a l'aeroport de Palma, també per motius lingüístics. En aquest cas, Cortés és la part acusadora. El judici de l'agressor ha estat ajornat i de moment no té data.