Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de de maig del 2009 | 16:54
Crònica · Illes Balears

De policies i de manifestacions feixistes

Les entitats mallorquines encara estan corpreses pels fets ocorreguts el passat cap de setmana a l'Acampallengua. Tres membres de la Guàrdia Civil de Sa Pobla varen detenir el cap de seguretat de la trobada, Tomeu Martí, en ple desenvolupament de l'activitat, concretament en un dels seus moments més delicats, el concert, quan es produeix una major concentració humana.


L'actitud provocativa i perdonavides dels agents ha estat assenyalada pels testimonis, que varen assistir incrèduls a una actuació policial que contravenia els acords a què s'havia arribat amb la direcció del cos armat -segons els quals la Policia Municipal se'n cuidaria de la seguretat i la Guàrdia Civil només hi acudiria en cas de ser requerida. La detenció, que va durar dues hores, va posar en perill el desenvolupament de la trobada, que va acabar amb normalitat tot i l'incident. Afortunadament, durant l'estona en que Martí va estar detingut no hi va haver cap problema greu d'ordre públic. Més de 4.000 joves acampats i més de 15.000 participant a les activitats durant el cap de setmana són el balanç d'assistència dels Joves de Mallorca per la Llengua, entitat organitzadora de l'esdeveniment. Tant Martí com l'organització han anunciat accions legals contra els autors de la detenció il·legal, fins a arribar al final si és necessari.

El fet ha estat la gota que ha fet vessar el tassó, no només per la gravetat de l'abús, sinó perquè forma part d'una llarga llista d'atacs de les forces de seguretat de l'Estat a la societat civil. Durant els darrers anys han estat recurrents les multes i les càrregues policials contra col·lectius com Maulets -especialment greu quan l'organització va intentar convocar algunes concentracions antimonàrquiques, una d'elles, per cert, a Sa Pobla. Els desencontres amb l'Obra Cultural Balear també han estat freqüents, motivats per la identificació d'una part dels cossos armats amb els sectors anticatalanistes. En aquest sentit, els recomptes oficials de la Policia Nacional varen inflar desmesuradament la concentració contra els requisits de català convocada pels sindicats corporatius de la sanitat -varen calcular 2.200 persones a un espai on no n'hi cabien més de 500- i va rebaixar d'una manera escandalosa els participants a la Cadena Humana per la Llengua -dels 15.000 defensats per l'organització als 4.000 de la Policia.

Tenint en compte que la Cadena Humana va ser doble i va travessar el centre de Palma, l'actuació policial només es pot entendre des del compromís ideològic. 

Tothom està esperant amb ganes els comptes que farà la Policia Nacional el proper dissabte 30 de maig, dia en què es farà una manifestació convocada formalment per l'associació anomenada Círculo Balear i darrera la qual hi ha l'ala més a l'extrema dreta del PP. Entre els sectors demòcrates hi ha expectació per saber la manera com s'ho faran els homes del delegat del govern, Ramon Socias, per quintuplicar els assistents a aquesta marxa. 

El que està clar és que l'anticatalanisme pretén, per primera vegada a la història, mobilitzar un número de gent important en contra de la llengua pròpia de Mallorca. La feblesa associativa d'aquest sector -acaba de morir la persona que va atemptar contra el repetidor de TV3 i el fet només ha merescut algunes notes breus en els diaris- faria pensar el contrari, però aquesta vegada compten amb el suport actiu de la maquinària de Calvià, un dels ajuntaments més rics de l'Estat i actualment feu del sector més extremista del PP.

L'equip de govern, dirigit per Carlos Delgado, està dedicant hores de feina de treballadors i recursos econòmics a organitzar l'anada a Palma, muntant autocars amb associacions de la Tercera Edat, de pares i tota quanta persona sigui contrària al procés de normalització lingüística. El fet ha estat denunciat per l'oposició -PSOE i UM- i per diversos sectors de la societat calvianera -sindicats i Plataforma Calvià per la Llengua. La persona que coordina la convocatòria és, oh sorpresa, Jorge Campos, president del Círculo Balear i assessor contractat per Delgado com a responsable de lluitar contra el canvi climàtic, les accions mediambientals del qual són inèdites.

Darrera la convocatòria hi ha un aferrissat enfrontament pel control de la direcció regional del PP, agreujat per la fugida a Europa de l'actual presidenta Rosa Estaràs. La manifestació del dissabte pretén ser un acte de força de Delgado per demostrar el seu poder i postular-se com a successor. Delgado és molt mal vist per la majoria de càrrecs i militants del partit, que intueixen que sota el seu mandat el PP s'escoraria massa cap a la dreta. O sigui que dissabte tothom comptarà els manifestants, no només la policia. Per cert, que la mobilització fatxa anticatalanista coincideix amb la XXV Trobada de les Escoles Mallorquines, organitzada pel Moviment d'Escoles Mallorquines, que agrupa les escoles que fan l'ensenyament en català. La Trobada, que es farà a Porreres, serà el contrapunt a la manifestació contra la llengua dels mallorquins.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat