Aquesta setmana s'ha presentat el concert "Enllaçats per la música", que tendrà lloc el divendres, 6 de juliol, a partir de les 17.00 hores, a la plaça de Cort de Palma. L'acte està organitzat per un col·lectiu de músics en defensa de la llengua pròpia, amenaçada per la política lingüística del Govern de les Illes Balears.
Redacció: Tribuna Mallorca ·
Hi han assistit la impulsora de la iniciativa, Antònia Lladonet, Rafel Sedano (Obra Cultural Balear), Lluís Segura (STEI-i), Pere Sánchez, periodista que presentarà l'acte i alguns dels músics i artistes que hi participaran. En concret, membres dels grups Eskasos, Cap Pela, Suasi, Pere Janer, Eima i el Circ Bover.
L'acte té el suport de Músics per la llengua, Joves de Mallorca per la Llengua, OCB i STEI-intersindical. Rafel Sedano ha explicat que la iniciativa parteix d'Antònia Lladonet i és el resultat de l'èxit de les campanyes Enllaçats per la Llengua i Enllaçats per la paraula, que va fer pensar en la possibilitat de fer una cosa semblant des del món de la música. "Antònia Lladonet ens va engrescar a tots per dur endavant aquesta iniciativa".
Segons Antònia Lladonet, era necessari "donar una resposta a l'atac contra la nostra llengua que significa eliminar-la com a requisit a l'administració pública. I després del que han significat els diferents enllaçats, vàrem pensar que una manera de reivindicar era a través de la música. Hi participen grups d'estils molt diversos, alguns d'ells professionals consagrats i d'altres més amateurs, però tots hi participen de manera totalment altruista. Cal defensar la nostra llengua des de la música".
Lluís Segura ha remarcat que, davant la crisi i les agressions, és important reivindicar des de les veus i la múscia. El representant de l'STEI-i ha emmarcat l'acte dins una sèrie de mobilitzacions com no s'havien conegut mai a Mallorca a àmbits tan diversos com l'educació o la cultura, totes elles amb el comú denominador de la llengua. Segura ha recordat que, tot i que el Govern Bauzá pretén que està legitimat per les urnes per aplicar aquestes polítiques, l'única consulta real, feta a l'àmbit de l'ensenyament, ha demostrat que el 90% de pares demanen que els seus fills siguin educats en català i rebutgen el model descohesionador del Govern. "El malestar de la crisi l'han volgut enfocar cap a la llengua, sense èxit".
El presentador de l'acte, el periodista Pere Sánchez, ha afirmat que va dir que sí tot d'una a participar en aquesta iniciativa perquè és a favor de la llengua pròpia, la que va aprendre a xerrar des de petit. Sánchez ha remarcat que l'acte pretén ser reivindicatiu, però que també serà una festa. Per la seva banda, Xavier Sitges, d'Eskasos, ha fet una crida a què la llengua se senti ben fort.
Rafel Sedano ha explicat que l'acte està previst que duri de les 17.00 a la 01.00 hores, i que hi participaran molts de grups, amb actuacions de 20 minuts cadascun. A més, membres d'altres formacions que no hi podran actuar per motius diversos, hi participaran llegint textos de suport. Tots els grups seran mallorquins, amb l'excepció de la formenterera Maria Cardona, que hi serà acompanyada pel guitarrista Miquel Brunet. Els organitzadors han remarcat que Cort encara no ha contestat a la sol·licitud, però que confien que no hi haurà cap problema.
Els grups que, en aquests moments, han confimat la seva actuació són Al-Mayurqa, Anegats, Cap Pela, Cucorba, Du Temps, Eima, Eskasos, Joan Miquel Riera, L'équilibriste, Lluci Villalonga, Miquel Brunet i Maria Cardona, Muntaner Duo, No tots els àngels tenen ales, Nua, Ocults , Oprimits, Pere Janer, Rebentat de Casalla, Sonadors dels Vuit Vents, Suasi, Tiu, Tomeu Quetgles, Torrat i Bullit, Trencaclosques, als quals encara s'hi afegiran altres formacions. A més, hi haurà l'actuació del Circ Bover i un cercavila amb la participació de diferent batucades.