Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 20 de de juliol del 2011 | 17:57
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

Del periodista ahir finat

El president del país en va dir, del finat, que "la seua trajectòria inclou totes les complexitats i contradiccions del segle XX". La d'un Víctor Torres ─republicà, democratista i nacionalista el 1939, a l'exili i el 2011─ deu encloure, en canvi, la simplicitat dels monolitismes ideològics de la centúria.

Lleida · Deu representar aquella coherència, indigna d'encomi, de l'individu dogmàtic, insensible al dilema moral, o bé del lacai, un fals íntegre que lliura la seua autonomia al líder, o la sort, del moviment.

Deixem-ho córrer: potser el president es referia al fet que l'home ahir finat es va enfrontar, com a periodista, al problema de representació més complex del segle XX: com descriure l'Holocaust. ¿I de quina manera va explicar, als seus lectors espanyols, la realitat del camps del concentració de l'Alemanya nazi? Diguem, pietosament, que resulta curiós que algú que ha trepitjat Dachau, i n'ha vist els supervivents, no sàpiga descriure les malvestats que s'hi han comès sense al·ludir... la Rússia bolxevic. Deixem-ho córrer.

Ahir vam saber que aquesta setmana arribaran a Catalunya més papers de Salamanca ─entre els quals hi ha documents del Col·legi d'Advocats, la UGT i la Columna Durruti de Lleida. La notícia va motivar un lament, diguem-ne, ritual: com és possible que a hores d'ara encara no ens hagin tornat... Però, ben mirat, l'estat de coses en què l'afer dels anomenats papers de Salamanca no és viscut com un delicte de lesa democràcia és perfectament congruent amb aquell altre en què les autoritats polítiques de Catalunya elogien "la trajectòria de servei al país" del periodista ahir finat. Ara sí, deixem-ho córrer.





Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat