Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de de març del 2010 | 14:08
Crònica · Política

Maniobres a l'executiva del PQ

Pauline Marois, líder dels nacionalistes quebequesos, ha fet un cop de puny sobre la taula de l'executiva del partit. Cansada de les crítiques del corrent intern d'esquerres Syndicalistes et progressistes pour un Québec libre (SPQ Libre), va decidir ahir expulsar-los de l'òrgan de direcció del partit. Segons Marois el 80% dels articles publicats a la premsa pels militants de l'SPQ Libre criticaven la direcció del partit i ha recordat que la dissidència, tot i estar reconeguda pels estatuts, ha de fer valdre les seves crítiques dins de l'organització i no pas fora. Un dels membres més destacats del corrent intern, Marc Laviolette, s'ha afanyat a acusar el PQ de voler imposar un pensament únic a tots els seus membres. Laviolette ha considerat el gest de Marois com una estratègia «electoralista i provincialista» encaminada a buscar el vot dels electors desmobilitzats "es calcula que són uns 700.000" dels autonomistes conservadors d'ADQ. Diversos analistes han destacat que el trencament amb l'SPQ Libre es produeix en un moment de negociació amb els sindicats i que a Marois li interessaria marcar un perfil més moderat. L'únic diputat del petit partit sobiranista i d'esquerres Quebec Solidaire, Amir Khadir, ja ha manifestat que les portes del seu partit són obertes als desencantats del PQ.

Malgrat les crítiques a Marois per haver abandonat els postulats socialdemòcrates que han caracteritzat el PQ des de la seva fundació, la realitat és que a les enquestes surt molt ben parada. Un sondeig de Leger-Marketing Le Devoir manté un 38% de vot per al PQ aquesta setmana mentre que els liberals del premier Jean Charest caurien cinc punts, fins al 32%. D'altra banda, el nombre d'electors que considerarien a Marois com «la millor primera ministra» arribaria a un 24%, mentre que només un 20% consideraria a Charest com a millor opció. Feia gairebé tres anys que Marois no superava a Charest en una enquesta d'opinió, encara que cal remarcar que gairebé un 40% d'electors es mostrava indecís.

Queda per determinar, doncs, quin impacte tindrà a llarg termini la decisió de Marois d'expulsar el corrent intern SPQ Libre. El viratge cap al centre ideològic del PQ sembla consolidar-se i es va desvelant mitjançant diverses conferències que la líder del partit està efectuant al llarg d'aquest mes. En tot cas, la necessitat de renovació ideològica del PQ semblava necessària si vol afrontar les properes eleccions a l'Assemblea Nacional amb perspectives de guanyar en un context econòmic incert i amb un projecte sobiranista supeditat a les anomenades «condicions guanyadores» que passarien per assolir el dèficit zero i augmentar les condicions de vida dels quebequesos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Internacional
Jean-François Lisée: "Dir que Catalunya no serà acceptada a la Unió Europea és ridícul"
Crònica · Anàlisi política
El PQ aixeca el cap
Crònica · Anàlisi política
Marois posa ordre: partit i govern sobiranistes
Crònica · Política
El Quebec s'emmiralla en Catalunya
Crònica · Política
Indignació també al Quebec
Crònica · Política
El PQ arrisca girant a la dreta
Crònica · Política
El premier quebequès, sota mínims
Crònica · Política
El camí secessionista
Indica publicitat