Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de de maig del 2010 | 14:28
Crònica · Política

El PQ arrisca girant a la dreta

La líder del Parti Québécois, Pauline Marois, cap de l'oposició al Parlament de Quebec, ha confirmat la deriva centralista de la formació. Si fa un mes expulsava el grup del corrent intern d'esquerres Syndicalistes et Progressistes pour un Québec Libre (SPQ Libre), el passat diumenge va detallar la seva posició en matèria econòmica. Davant de més de cinc-cents militants al feu péquista de Drummondville, Marois va afirmar la necessitat de desburocratitzar l'administració de la província i reduir el deute dels comptes quebequesos: "per nosaltres, que volem perpetuar els valors progressites, penso que és urgent fer un viratge, un viratge cap a l'essència, això no consisteix tant a ampliar la xarxa social sinó a renovar-la [-] cal tenir uns serveis públics més eficaços".

El president de l'SPQ Libre i exlíder sindical, Marc Laviolette, desconfiava de les paraules de Marois després de la conferència i criticava que això significa un gir cap a la dreta tot i que la líder del partit continua defensant el "progressisme del PQ".

El cert, però, és que els estrategs del PQ saben molt bé que toca moure fitxa com a líders de l'oposició en una conjuntura gens favorable al Govern liberal de Jean Charest. La seva popularitat ha caigut en picat, tal com ja vam explicar, després de diversos escàndols de corrupció i una reforma impositiva que podria tocar seriosament la butxaca de la classe mitjana. Amb un avantatge clar en les enquestes, tant pel que fa la popularitat de Marois com del partit, els nacionalistes buscarien un perfil de partit de govern davant d'una possible moció de censura (ara per ara aritmèticament impossible) o de les properes eleccions, a dos anys vista.

Diversos analistes, però, han alertat del risc que corre el PQ si es confirma aquest "viratge cap a l'essència". La base social que tradicionalment li ha donat suport està formada per funcionaris i treballadors sindicalistes que ara veuen com el seu partit adopta un programa econòmic proper al dels liberals o al dels conservadors de l'ADQ. Si l'economia continua essent el tema estrella del debat polític durant aquesta legislatura "el Quebec té un dels endeutaments públics més alts de la federació", el PQ haurà de fer equilibris entre el viratge anunciat i un electorat que cada vegada és més distant ideològicament.     

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat