Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de de març del 2010 | 15:45
Crònica · Tecnologia i país

El Baròmetre: l'indicador del sector tecnològic català

Ara fa un any, el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) va presentar públicament l'estudi, Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2009, un informe que té com a objectiu principal radiografiar la situació del sector tecnològic al nostre país, tot mostrant quins són els seus punts forts, les seves potencialitats, les seves mancances, les seves febleses i les seves amenaces.

Dimarts passat, i per segon any consecutiu, l'entitat tecnològica catalana presentava el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2010. Aquesta segona edició de l'informe detecta una millora en la percepció sobre el sector per part dels directius de les principals empreses i institucions vinculades a la tecnologia, tot i que detecta àmbits -com el finançament- que empitjoren respecte l'any 2009. D'aquí que, a nivell numèric es pot concloure que, a diferència de l'any 2009, el sector aconsegueix un aprovat justet.

El baròmetre destaca com a fortaleses del sector, l'elevada qualificació dels professionals de l'àmbit tecnològic, la capacitat de les empreses per comercialitzar productes competitius i innovadors, el posicionament capdavanter a escala estatal i l'existència de subsectors tecnològics punters a escala global (com és el cas de la biotecnologia), i àmbits tradicionalment forts en l'economia catalana que poden créixer mitjançant la incorporació de la innovació tecnològica, per exemple la indústria automobilística o el mateix turisme. Entre les àrees que necessiten millorar es troben l'àmbit de la recerca, el desenvolupament i la innovació, l'anomenat R+D+i, o la relació entre el món de la universitat i l'empresa: un aspecte molt transcendent per a la innovació i el desenvolupament del sector.

Pel que fa a les seves febleses, s'ha de destacar molt especialment el finançament, però també la manca de lideratge del sector, així com la manca de coordinació entre els diferents agents i organismes encarregats de dinamitzar-lo, fomentar-lo, impulsar-lo i el posicionament competitiu respecte a Europa i el món. Amb la segona edició del baròmetre, més enllà de tornar a reflectir l'estat del sector tecnològic català, es marca l'evolució que està experimentant i quina és la seva tendència.

Per tant, permet conèixer si les iniciatives, les accions i els projectes desenvolupats són els correctes per aconseguir els resultats fixats. Catalunya necessita del TIC i de la resta d'àmbits tecnològics que configuren el que se suposa que ha d'ésser un dels sectors capdavanters del nostre país. Però cal que aquest avanci i vagi en la bona línia. Aquesta és la finalitat del baròmetre que elabora, amb periodicitat anual, el CTecno. Una eina, un instrument que indiqui, de manera clara i evident, si el sector avança correctament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Crònica · Tecnologia i país
Cisco Live, La Nit i el MWC
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica · Tecnologia i país
10 anys de sobirania plena a Internet
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Crònica · Tecnologia i país
Vot exterior: Per què no usem tecnologia?
Crònica · Tecnologia i país
BCN: capital del mòbil fins al 2023
Indica publicitat