
Ara fa un any, el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) va presentar públicament l'estudi, Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2009, un informe que té com a objectiu principal radiografiar la situació del sector tecnològic al nostre país, tot mostrant quins són els seus punts forts, les seves potencialitats, les seves mancances, les seves febleses i les seves amenaces.
Dimarts passat, i per segon any consecutiu, l'entitat tecnològica catalana presentava el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2010. Aquesta segona edició de l'informe detecta una millora en la percepció sobre el sector per part dels directius de les principals empreses i institucions vinculades a la tecnologia, tot i que detecta àmbits -com el finançament- que empitjoren respecte l'any 2009. D'aquí que, a nivell numèric es pot concloure que, a diferència de l'any 2009, el sector aconsegueix un aprovat justet.
El baròmetre destaca com a fortaleses del sector, l'elevada qualificació dels professionals de l'àmbit tecnològic, la capacitat de les empreses per comercialitzar productes competitius i innovadors, el posicionament capdavanter a escala estatal i l'existència de subsectors tecnològics punters a escala global (com és el cas de la biotecnologia), i àmbits tradicionalment forts en l'economia catalana que poden créixer mitjançant la incorporació de la innovació tecnològica, per exemple la indústria automobilística o el mateix turisme. Entre les àrees que necessiten millorar es troben l'àmbit de la recerca, el desenvolupament i la innovació, l'anomenat R+D+i, o la relació entre el món de la universitat i l'empresa: un aspecte molt transcendent per a la innovació i el desenvolupament del sector.
Pel que fa a les seves febleses, s'ha de destacar molt especialment el finançament, però també la manca de lideratge del sector, així com la manca de coordinació entre els diferents agents i organismes encarregats de dinamitzar-lo, fomentar-lo, impulsar-lo i el posicionament competitiu respecte a Europa i el món. Amb la segona edició del baròmetre, més enllà de tornar a reflectir l'estat del sector tecnològic català, es marca l'evolució que està experimentant i quina és la seva tendència.
Per tant, permet conèixer si les iniciatives, les accions i els projectes desenvolupats són els correctes per aconseguir els resultats fixats. Catalunya necessita del TIC i de la resta d'àmbits tecnològics que configuren el que se suposa que ha d'ésser un dels sectors capdavanters del nostre país. Però cal que aquest avanci i vagi en la bona línia. Aquesta és la finalitat del baròmetre que elabora, amb periodicitat anual, el CTecno. Una eina, un instrument que indiqui, de manera clara i evident, si el sector avança correctament.