Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de gener del 2013 | 17:31
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El Catalanitzador

Ara fa uns mesos, l'associació tecnològica Softcatalà va treure a la llum el "Catalanitzador". Es tracta d'un programa informàtic pensat i creat per aquesta organització tecnològica, sense ànim de lucre, de llarga trajectòria, que treballa per al foment de l'ús del català a les noves tecnologies.

L'aplicació té com a objectiu principal la de facilitar la tasca d'instal·lar la llengua catalana en uns quants programes, principalment de l'entorn Windows, com són el Microsoft Windows (XP, Vista, 7 i 8), el Microsoft Office (2003, 2007 i 2010), l'Explorer (6, 7, 8, 9 i 10), l'OpenOffice (3.2 i 3.3), l'Adobe Reader 9 i 10 i el Windows Live Essentials 2009, 2011 i 2012. Tot plegat d'una manera fàcil i senzilla i a l'abast de qualsevol.

A banda d'això, el "Catalanitzador" també permet la navegació, de forma automàtica, pels llocs web que tinguin versió en la nostra llengua. El Catalanitzador pot esdevenir, indubtablement, una nova eina per consolidar i millorar la presència de la nostra llengua en el món dels ordinadors, internet i les noves tecnologies. Per tant, cal reconèixer la feina de Softcatalà i encoratjar-los a seguir fent feina en aquesta direcció. Endavant!

A internet i dins de l'àmbit de les noves tecnologies, el català té una bona salut. No és la panacea, però afortunadament és millor que en molts altres àmbits. És, doncs, un àmbit on les coses s'estan fent prou bé i, per tant, la llengua avança cap a la normalitat. El català té una gran vitalitat, fruit dels esforços i del compromís de la seva gent, tant a títol individual com col·lectiu. Un dels elements més importants i que escenifica la bona salut de la llengua catalana és el domini ".cat". Aquest visualitza, de manera inequívoca, la força del nostre país, cultura i llengua a la xarxa i, a més, ens dóna entitat pròpia.
El Catalanitzador pot ser una nova eina per consolidar i millorar la presència de la nostra llengua als ordinadors, internet i les noves tecnologies"
Com dèiem en la nostra crònica de la setmana passada (El ".cat": una història d'èxit), el ".cat" supera, hores d'ara, els 61.700 dominis registrats. A banda, també cal fer esment d'altres dades. Segons la WICCAC –Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics-, el català és una de les llengües del món més actives a les xarxes socials, si tenim en compte el nombre de catalanoparlants que existeixen. Pel que fa a la viquipèdia, l'enciclopèdia on-line per excel·lència, el català es troba al top ten mentre que en relació als blogs, cal dir que la llengua catalana és la vuitena llengua més emprada. Les grans multinacionals de la informàtica, com és el cas de Google, Apple o Microsoft, cada cop, s'avenen amb més facilitat a la incorporació del català en els seus programes o aplicacions. Dit això, hi han molts aspectes de millora, on la presència del català és encara força minsa. És el cas dels webs de les empreses privades i les organitzacions amb presència o amb una forta implantació a Catalunya.

Les noves tecnologies i internet són un exemple clar i evident que el català és una llengua que pot ésser normal i que pot aglutinar prestigi i reconeixement per tal que tots aquells que la parlen i la coneixen la utlitzin amb tota normalitat. La potenciació del català en aquest àmbit significa dotar-la de modernor i de progrés i, a la vegada, allunyar-la d'ésser considerada per la societat que l'ha d'emprar com una antigalla o quelcom del passat. La xarxa i les TIC són el present i, a la vegada, el futur i, com a tals, cal tenir-les molt presents.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Sellarès:"Què la prudència no ens faci esperar quaranta anys més"
Notícia · Societat civil
Coincidència i complicitat amb la Muriel
Crònica · Tecnologia i país
L'iSilence
Crònica · Tecnologia i país
A tocar dels 500.000
Crònica · Tecnologia i país
Robòtica catalana a Qatar
Recull de premsa ·
Llisterri: "Si parla català"
Notícia · Comunicació
Mèdia.cat crea un mapa de la censura mediàtica als Països Catalans
Crònica · Tecnologia i país
Una reflexió al voltant de la R+D
Crònica · Tecnologia i país
La revolució de les "apps"
Crònica ·
27-S: Compte als ciberatacs
Indica publicitat