Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de de setembre del 2011 | 16:58
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

El núvol d'internet

Les xarxes socials han revolucionat les nostres vides. Twitter, Facebook i LinkedIn, com a xarxes socials de referència, han transformat internet i, evidentment, la nostra manera d'informar-nos, de comunicar-nos i de dialogar.

Conceptes com hashtag (etiqueta) o trending topic (tema més comentat), desconeguts fins fa ben poc, són ja termes usats i presents, amb força freqüència als mitjans, conseqüència de l'esclat propiciat per les xarxes socials i, en especial, per Twitter.

El web, que havia estat el pal de paller d'internet, ha deixat de tenir tant de pes. El relleu l'han agafat, sense cap mena de dubte, les xarxes socials. Aquest gran canvi, aquesta espectacular revolució, que han efectuat les xarxes socials, ha estat i és molt impactant. Però hi ha un altre aspecte, dins del món de les noves tecnologies, que també està propiciant una autèntica transformació, tot i que no sigui tan evident per a la majoria de mortals. Es tracta del cloud-computing.

El fet de poder disposar de la informació en qualsevol lloc i a través de qualsevol aparell és d'un valor inqüestionable

La informàtica en el núvol, per referir-nos-hi d'una manera molt més nostrada, no és res més que un nou paradigma informàtic. Aquest posseeix un element central, nuclear, aglutinador: la informació, les dades dels usuaris ja no resideixen, no es troben emmagatzemades, en el seu ordinador, són al núvol d'internet i s'hi pot accedir des de qualsevol giny -ordinador, tauleta, portàtil o telèfon avançat-, si hi ha connexió a Internet. Passem de tenir les dades físicament al disc dur de l'ordinador, a trobar-se aquestes situades al núvol d'internet, entès aquest com un conjunt de centres de processament de dades, escampats arreu del planeta, els servidors dels quals emmagatzemen la informació, les dades i les aplicacions.

La informàtica en el núvol té repercussions molt més enllà dels usuaris individuals. Les empreses, les organitzacions o les entitats també s'han vist afectades. Positivament, pel gran ventall d'avantatges i oportunitats que representa, però també pels perills inherents. Unes organitzacions que han de saber superar el fet de passar de tenir la seva informació als seus ordinadors a disposar-la al núvol, amb el que això significa, entre d'altres, quant a seguretat, privacitat o desconeixença d'on es troben físicament les seves dades.

Superades les reticències que, inicialment, pot generar aquest canvi de concepció que representa la informàtica en el núvol, el fet de poder disposar de la informació en qualsevol lloc i a través de qualsevol aparell és d'un valor inqüestionable. I val a dir, que cada cop ho tenim més present, ja que si no és així, com s'entén que aplicacions com el Dropbox, el Google Docs, l'iCloud d'Apple o el revolucionari escriptori virtual català EyeOS, que tenen com a raó d'ésser el concepte del cloud-computing, estiguin adquirint tanta volada i puixança a la xarxa. Potser el concepte no el tenim tan clar, ara bé les aplicacions que l'empren i que el tenen com a eix, cada vegada són més utilitzades, emprades i valorades.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat