Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de d'agost del 2010 | 11:44
Crònica · Territori

La Custòdia del Territori té premi

La custòdia del territori és un conjunt d'estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valorsi els recursos naturals, culturals i paisatgístics.


Amb l'objectiu de recompensar les iniciatives i les actuacions que es duen a terme i que representen un bon exemple de custòdia del territori, s'organitza el Premi Fundació Caixa Manlleu d'Iniciatives de Custòdia del Territori, convocat conjuntament per l'Obra Social d'Unnim i la Xarxa de Custòdia del Territori, que enguany celebra la tercera edició.

Les iniciatives de custòdia candidates pertanyen a les comarques d'Osona, el Bages, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. I el primer premi ha recaigut en l'Associació de Propietaris Forestals Boscos Bages-Anoia pel seu Pla de gestió ramadera integrada en la gestió forestal i en la prevenció d'incendis forestals.

El jurat ha destacat l'enfocament de la custòdia com a estratègia complementària a l'ordenació del territori, el manteniment del paisatge forestal i la prevenció d'incendis; la complexitat que ha requerit la iniciativa de custòdia; la compatibilitat entre la integració de la ramaderia extensiva amb la gestió forestal i amb la preservació i millora dels hàbitats d'espècies singulars; la implicació de ramaders en la proposta; i el potencial a llarg termini que té la iniciativa amb la consecució d'aquest acord.

El segon premi s'ha concedit a la iniciativa Agrofauna en custòdia, del Grup de Naturalistes d'Osona. I el tercer, a l'acord de custòdia del pantà i torrent de Garet, del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, l'àrea ambiental del Museu Industrial del Ter de Manlleu.

En el context d'un territori cada cop més fragmentat és on iniciatives com les de custòdia del territori juguen un paper destacat, ja que són una invitació a la autoresponsabilitat, facilitant la presa de consciència dels valors naturals a escala territorial enlloc de centrar-se merament en curiositats locals. Alhora, s'assegura una gestió que garanteixi el manteniment de les funcions dels espais custodiats. Aquestes iniciatives són especialment destacables i sens dubte que el futur de la gestió del territori i del paisatge a Catalunya passa per aquest tipus d'estratègies.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat