Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 13 de de setembre del 2010 | 16:11
Crònica · Territori

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental ja és una realitat

El president de la Generalitat, José Montilla, va inaugurar el proppassat 9 de setembre el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental, situat al municipi de Vacarisses. El Centre de Vacarisses permetrà que a la comarca es dugui a terme un important canvi de model en la gestió dels residus municipals. D'una banda, s'aposta per la màxima recuperació, i, de l'altra, es garanteix que el rebuig final es redueixi al mínim. La posada en marxa de la planta permetrà la clausura i recuperació de l'històric dipòsit controlat de Coll Cardús i, alhora, augmentar els percentatges de recuperació i de reciclatge dels municipis vallesans.

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental està integrat en l'entorn i aprofita l'aigua i l'energia generades per la instal·lació mateixa. Totes les edificacions estan parcialment soterrades a fi de recuperar la topografia del lloc, i la forma i l'enjardinament de la coberta persegueixen reduir al mínim l'impacte visual de la instal·lació. D'altra banda, l'aigua utilitzada prové majoritàriament de la recollida d'aigües pluvials i de les aigües de la depuradora, i l'energia s'obté del biogàs generat pels residus que hi ha al dipòsit de Coll Cardús.

L'impuls del Centre s'emmarca dins les actuacions previstes en el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya. La seva construcció ha representat una inversió de 75 milions d'euros de la Generalitat de Catalunya, a través del contracte-programa amb l'Agència de Residus de Catalunya, que n'és l'ens promotor, conjuntament amb el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental. La instal·lació iniciarà la fase de proves la propera tardor i la seva posada en marxa suposarà la creació de 80 llocs de treball directes. En aquest sentit el cap del Govern va mostrar-se convençut que el model de tractament de residus català en plantes com la de Vacarisses serveix per desenvolupar un nou sector econòmic. "Estem fent un esforç per eliminar els residus d'una manera més sostenible i, a la vegada, estem ajudant a un sector econòmic a desenvolupar-se.

I també, segurament, a donar-li una petita empenta perquè es pugui internacionalitzar i es pugui vendre la tecnologia que aquí s'està aplicant", va destacar. La separació correcta dels residus és un hàbit cada cop més arrelat entre la ciutadania. A Catalunya, l'any 2009 es van recollir selectivament el 37,6% dels residus municipals generats, una dada molt per sobre de la mitjana de la resta de l'Estat (17%) i d'Europa (30%). Tanmateix, aquests valors encara són susceptibles d'importants millores, i possiblement encara faran falta molts anys de conscienciació i reformes legislatives per arribar a percentatges propers al 100% de recollida selectiva.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat