Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de juliol del 2012 | 16:55
Opinió
Montserrat Candini
Portaveu adjunt de CiU al Senat

El decret de Nova Planta

Ingerència, intromissió, invasió de competències, improvisació i falta d'objectius són les paraules que defineixen perfectament l'esperit de les mesures del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aprovades divendres en Consell de Ministres.

Es tracta d'un atemptat contra l'autogovern i l'autonomia local. Catalunya afronta el decret de nova planta de Rajoy.

El que deu l'Estat, només un 3,4% correspon al món local i bona part del 3,4%, correspon a l'ajuntament de Madrid. Fer veure que la solució als problemes passa pels Ajuntaments no és de rebut. No es pot arribar i dir que es suprimiran regidors, el que cal fer és reduir entitats de l'Administració central, abordar a fons la reducció administrativa.
La comunitat de Madrid deu més que la suma dels 947 municipis catalans. Aquesta dada, Rajoy no l'ha tingut en compte"
Ara per ara, molts ministeris o entitats amb competències assumides per les comunitats autònomes no tenen cap sentit, com tampoc el tenen moltes empreses públiques. Per què no es redueix per aquí? Només la comunitat de Madrid deu més que la suma dels 947 municipis catalans. Aquesta dada segur que el president Rajoy no l'ha tingut en compte.

Les mesures del Reial Decret que se sotmetran a convalidació dijous al Congrés constitueixen un desgavell. Fa poques setmanes el Govern Rajoy va dir que no tocaria l'IVA, i finalment l'ha apujat. Fa sis mesos, quan van apujar l'IRPF, deien que de cap manera s'apujaria l'IVA perquè afectaria el consum i tindria efectes negatius en l'economia. Finalment, han apujat l'IVA. En tot cas s'hauria d'haver fet de forma homogènia, perquè alguns productes han passat de l'IVA reduït al normal.

Aquesta decisió afectarà sectors com el cultural, que a Catalunya funciona entre molt bé i raonablement bé, i que està aguantant malgrat les dificultats econòmiques.
Els canvis en la normativa d'horaris comercials es carreguen tot un model català d'entendre el comerç"
Ens trobem davant unes mesures econòmiques que incrementen el malestar social, que no provocaran res més que una major retracció de l'economia, que tenen alhora incidència sobre el consum, no només apujant l'IVA sinó també incrementant les reduccions a compte dels autònoms, que passen del 15 al 21%. Alguns, en molts casos, no acaben pagant el 21%.

Els canvis en la normativa d'horaris comercials es carreguen tot un model català d'entendre el comerç que no compartim. Es pretén exportar al conjunt de l'Estat el model de la ciutat de Madrid. Catalunya no pot aplicar la llei estatal, sinó la llei catalana, que està convalidada pel Constitucional. El Govern espanyol no ha tingut en compte les particularitats del nostre país. Es tracta d'un atac, un més a la nostra manera de veure i d'entendre Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Montserrat Candini
Montserrat Candini
Portaveu adjunt de CiU al Senat
Opinió · Política
La Troica de Rajoy
Opinió ·
Dissabte es va jugar un partit
Opinió ·
Busqui un mirall, senyor ministre...
Opinió ·
Conèixer el país per governar
Opinió · Política
La gran oportunitat democràtica
Opinió · Política
Volem la consulta definitiva
Opinió · Política
Volem votar i votarem
Indica publicitat