Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 12 de de novembre del 2014 | 18:31
Opinió · Política
Montserrat Candini
Portaveu adjunt de CiU al Senat

Volem la consulta definitiva

La diada del 9-N serà recordada com una jornada històrica a Catalunya. Les catalanes i els catalans hem viscut una veritable lliçó de democràcia, una victòria de la llibertat contra el ridícul i absurd discurs de la por atiat des del PP i des del govern de l'Espanya més rància. 

Ha estat un èxit de participació. Més de 2.300.000 persones van omplir diumenge les urnes de vots en un acte de normalitat per expressar la nostra opinió. Les dades parlen. Per tant, quan el Partit Popular posa en dubte la força dels resultats hauria de recordar que a Catalunya, a les eleccions generals del 2011, va obtenir el 31,24% dels vots.

A partir d'ara s'obre un nou escenari. Sense cap mena de dubte el 9-N ha marcat un abans i un després, però ha estat un procés participatiu que no té validesa a nivell internacional i, per tant, el següent pas és avançar cap a la consulta definitiva que sigui reconeguda i tingui validesa a tots els àmbits.

Aquesta consulta definitiva només es pot aconseguir a través d'una consulta acordada amb l'Estat i que sigui vinculant (com les que s'han fet a Escòcia o al Quebec) o utilitzant unes eleccions ordinàries com a instrument per portar-la endavant.
Seria un error convocar les eleccions perquè sí, les eleccions han de ser només un instrument"
Per això, el president Mas ha ofert al Govern espanyol l'obertura d'un diàleg permanent a través del qual es puguin fixar les condicions per fer una consulta acordada i vinculant. Aquesta seria la millor opció perquè els catalans poguessin exercir el seu dret a decidir.

En cas que des de l'Estat espanyol tornés a haver-hi una negativa a convocar una consulta acordada i vinculant, el president Mas ja ha anunciat que està disposat a utilitzar unes eleccions com a instrument per poder fer la consulta definitiva. Seria un error convocar les eleccions perquè sí, les eleccions han de ser només un instrument per aconseguir l'objectiu que és fer la consulta definitiva i permetre als catalans poder decidir democràticament el seu futur.

La Fiscalia ha anunciat que es querellarà contra el president Mas i la vicepresidenta Ortega i que estudia fer-ho contra la consellera Irene Rigau. El Govern del PP segueix enrocat. Ara calen, més que mai, menys tribunals i es fan imprescindibles el diàleg i la política. Un repte polític com el que està plantejant Catalunya no es pot resoldre des dels tribunals, sinó que s'ha de resoldre des de la política. No ens fan cap por els tribunals, el procés seguirà endavant i des de Catalunya seguim oberts a acordar amb l'Estat una consulta que sigui vinculant.

La força dels ciutadans de Catalunya és imparable, ho hem demostrat i tornarem a fer-ho.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Montserrat Candini
Montserrat Candini
Portaveu adjunt de CiU al Senat
Opinió · Política
La Troica de Rajoy
Opinió ·
Dissabte es va jugar un partit
Opinió ·
Busqui un mirall, senyor ministre...
Opinió ·
Conèixer el país per governar
Opinió · Política
La gran oportunitat democràtica
Opinió · Política
Volem votar i votarem
Opinió · Política
Rajoy s'equivoca
Indica publicitat