Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de juny del 2015 | 17:19
Opinió
Montserrat Candini
Portaveu adjunt de CiU al Senat

Dissabte es va jugar un partit

Dissabte passat es va jugar un partit de futbol. És bo recordar-ho, perquè sembla que dissabte només s'hagués xiulat un himne. La utilització del futbol per expressar inquietuds polítiques ve de tan lluny com ens pugui portar la memòria.

Seria ingenu pensar que l'atractiu d'un Barça-Madrid rau, únicament, en l'interès estrictament esportiu.

Hi ha moments en què els xiulets són tan previsibles, que fins i tot s'incorporen a l'escaleta d'un acte de gran repercussió. Recordem, per exemple, com l'any 1992, es va accedir a incorporar Els Segadors a l'acte d'inauguració dels Jocs Olímpics, a canvi que l'himne de Catalunya sonés quan fes la seva entrada, a l'Estadi Olímpic, el cap de l'Estat, moment en què s'intuïen uns xiulets que van destacar menys amb l'himne espanyol, amb el Rei ja al seu lloc.

Però si alguna cosa em sorprèn especialment de tot aquest embolic de xiulets és comprovar com el govern de l'immobilista Rajoy del plasma, el del "qui dia passa any empeny", torna a fer una demostració d'espectacular rapidesa emetent comunicats abans, durant i després de la xiulada de dissabte. Abans, amb la carta enviada al Club pel secretari d'estat de Seguretat i al Consell Superior d'Esports, demanant que "no es produeixin alteracions que puguin afectar els símbols de l'Estat".
Començarem a anar millor el dia que qui governi a Espanya vegi en una xiulada un exercici de llibertat d'expressió"
Mentre es jugava la segona part del partit, el govern espanyol va emetre un comunicat criticant l'agressió als símbols nacionals. I després, quan La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport –òrgan amb important presència de membres del PP- decideix obrir un expedient informatiu a les persones i les entitats que van fer la crida a xiular l'himne espanyol. Estem davant d'una efectivitat només comparable a la demostrada quan els documents d'impugnació sortien en direcció al Tribunal Constitucional quasi al mateix temps que des de Catalunya es convocava la consulta del 9N en les seves diferents variants.

I tot això amb l'inestimable suport del sindicat Manos Limpias --sempre a punt per empastifar qualsevol cosa que faci ferum de català--, que ha denunciat davant del Fiscal general de l'Estat i davant del Comitè Espanyol de Disciplina Esportiva el que consideren "ultratges a Espanya i a les institucions de l'Estat" ignorant que, l'any 2009, l'Audiència Nacional ja va arxivar una querella per ultratges a Espanya presentada per la Fundación para la Defensa de la Nación Española (DENAES) per una xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic, en considerar que no era constitutiva de delicte. La història es repeteix, i cada vegada amb cicles més curts.

Començarem a anar millor el dia que qui governi a Espanya vegi en una xiulada un exercici de llibertat d'expressió, una queixa expressada per milers de persones que aprofiten el ressò mediàtic d'un esdeveniment per mostrar el seu rebuig a una realitat que desaproven. Un govern a qui no el preocupi si xiulen, sinó, per què xiulen.

Però és evident que no hi ha pitjor sord que el que no hi vol sentir, i que tornarem a sentir la Cospedal de torn proposant evacuar l'estadi si algú xiula l'himne espanyol. Amb el PP al govern, mai no ens faltaran motius per seguir xiulant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Montserrat Candini
Montserrat Candini
Portaveu adjunt de CiU al Senat
Opinió · Política
La Troica de Rajoy
Opinió ·
Busqui un mirall, senyor ministre...
Opinió ·
Conèixer el país per governar
Opinió · Política
La gran oportunitat democràtica
Opinió · Política
Volem la consulta definitiva
Opinió · Política
Volem votar i votarem
Opinió · Política
Rajoy s'equivoca
Indica publicitat