Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 13 de de desembre del 2010 | 16:27
Crònica · Unió europea

Alemanya sí que fa els deures

En temps de crisi els governs han d'adoptar mesures de rigor econòmic que sovint van en contra de l'interès immediat de la ciutadana i, per extensió, afecten la imatge que tindrà el partit que les prengui, amb la possibilitat certa que, en estats democràtics, hi hagi moltes possibilitats que els impulsors de les reformes acabin perdent les properes eleccions. Així, amb el càlcul electoral a la vista i també amb la dificultat de prendre mesures impopulars, els governs acaben retardant les decisions que han de facilitar la sortida de la crisi i, per tant, acaben allargant i dificultant l'estabilitat econòmica i institucional.

Pel que fa a la crisi que es viu a Europa, Alemanya va afrontar amb celeritat les reformes que va creure convenients i, ajudada també pel dinamisme dels emprenedors alemanys, Alemanya és, avui dia, l'estat europeu que té uns indicadors econòmics més favorables: els que aporten optimisme i esperança a la Unió Europea.

Està previst que Alemanya creixi un 4% l'any que ve i això és una molt bona notícia en el moment de crisi que estem vivint, però, malauradament, no tots els estats d'Europa poden dir el mateix, ans el contrari. Si ens fixem amb les dificultats del PIGS (Portugal, Irlanda, Grècia i Espanya) convindrem que les previsions de creixement d'aquests estats estan molt per sota d'Alemanya: estan a l'ull de l'huracà dels inversors internacionals, estan motivats per la poca consistència de la seva economia i han retardat les accions que donen confiança en una situació de crisi.

Esperem que les situacions de Grècia i Irlanda, intervinguts pel fons de rescat de la Unió Europea i del Fons Monetari Internacional, no tinguin continuïtat per a Portugal i molt menys per Espanya. Sembla que amb les darreres reformes que ha presentat el govern espanyol, com la privatització en part dels aeroports i la reforma de les pensions, entre d'altres temes, han tranquil·litzat els mercats.

En definitiva, els estats de la Unió Europea haurien d'aprendre molt del rigor alemany. També es fa necessària una Unió Europea que tingui sinèrgies fiscals i capacitat política, aspectes que afavoririen la cohesió de la zona comunitària i facilitarien la defensa de l'euro i de les situacions financeres i de crisi dels estats membres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat