Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 29 de d'octubre del 2013 | 16:39
Crònica · Unió europea
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

Catalunya-Europa: un debat viciat

Viciat: adj, esp. Dit de l'aire carregat d'impureses, especialment d'un lloc tancat. O bé: adj. Dit d'alguna cosa que s'ha deformat amb el temps. Les dues definicions que dóna el Diccionari de l'Enciclopèdia Catalana serveixen per explicar què ha passat en el debat sobre l'encaix del futur estat català a la Unió Europea. Probablement, la causa de tot plegat és que --com ens passa massa sovint-- hem engreixat una falsa polèmica abans d'hora.

Parlament europeu.

L'unionisme ha arribat tard a la discussió però ara s'ha instal·lat en una posició inamovible: els tractats comunitaris fan impossible l'adhesió automàtica d'un nou país, sorgit del trencament d'un estat, al club dels 28.

Sabem que és un argumentació amb peus de fang per molts motius: no hi ha consens entre els comissaris europeus, l'experiència demostra que a l'hora de la veritat les respostes són polítiques, evidencia la falta de tarannà democràtic d'alguns futurs socis, com Espanya... No obstant, s'ha convertit en un mantra del que no sortiran per sembrar més dubtes entre els catalans que encara no ho tenen clar.
Per esquivar l'aire viciat, el millor és centrar-se en les eleccions al Parlament europeu de l'any que ve"
Davant d'aquesta posició, hi ha qui pot tenir la temptació de dir: ¿què hi hem de fer en un lloc on no ens hi volen i que, alhora, està sent qüestionat per la seva eficàcia? Certament la debilitat de la idea d'Europa els juga a la contra. Però l'independentisme també hi perd si, abans del referèndum o de les eleccions plebiscitàries, cedeix i abandona la bandera de l'europeisme que sempre ha brandat el catalanisme. No podem deixar que ningú ens posi al sac dels euroescèptics o dels eurofòbics.

Per això, continuar discutint sobre aquesta qüestió amb els contraris a la independència només desgasta. Per sortir de l'espiral, per esquivar l'aire viciat, el millor és centrar-se en les eleccions al Parlament europeu de l'any que ve. Provar d'influir amb el vot per construir una UE que escolti la veu democràtica dels ciutadans i per situar la reivindicació catalana al cor de Brussel·les.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat